Waarom biologisch? Ontmoet vier producenten over hun keuze voor biologisch!

09-12-21 12:41

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Tijdens de Overstapweken spraken we vier producenten over wat zij zo mooi vinden aan biologisch boeren. David, Martin, Jorinde en Frank vertellen waarom zij gekozen hebben voor biologisch boeren.

David Luijendijk uit Roelofarendsveen
“Wat ik mooi vind aan biologisch boeren is de diversiteit. Aan insecten, producten, werkzaamheden; geen dag is saai. Ik kan alleen maar blij worden van het zien van een egel, torenvalk, eend of sabelsprinkhaan, rivierkreeft of een galmug op mijn bedrijf. Door samen te werken met alles dat op het bedrijf leeft, ben ik in staat een mooi product te telen.”

Martin Carnas uit Waarland
“Ik heb een koude kas, waar ik heel veel verschillende gewassen in verbouw: tomaten spinazie, andijvie, veldsla, bloemkool, radijzen, van alles wat. Wat ik mooi vind aan biologisch boeren is dat je met de seizoenen meegaat. Ik vind dat meer mensen op biologisch zouden moeten overstappen omdat je het niet alleen proeft, maar het ook beter is voor de wereld.”

Jorinde Schrijver uit Sint-Maarten
“Wij verbouwen wel 40 tot 50 verschillende gewassen op biologisch-dynamische wijze. Mijn ouders hebben destijds gekozen voor biologisch boeren omdat mijn vader zag dat de biodiversiteit achteruit ging. Zo vond hij het verschrikkelijk dat de lepelaar verdween uit het landschap van Noord-Holland. Ik denk dat het heel belangrijk is dat je met goede dingen bezig bent, in je privé maar ook in je werk. En dit zit me als gegoten.”

Frank de Koning uit Brielle
“Het is alweer 22 jaar geleden dat ik heb gekozen om biologisch te gaan boeren. Ik zag het als een enorme uitdaging voor mijzelf om op die manier te telen. Een jaar of 8 geleden ben ik helemaal naar biologisch-dynamisch overgestapt. Ik word altijd nog gegrepen door de veerkracht en de oplossingsgerichtheid van de natuur. De natuur heeft bijna overal een antwoord op en dat is wel heel fascinerend. Ik denk dat iedereen op biologisch zou moeten overstappen omdat het natuurlijk heel lekker is, maar ook voor het klimaat.”

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)