Zo maak jij van jouw tuin of balkon een biologische oase

23-04-20 15:42

De dagen worden langer, de zon laat zich steeds meer zien en de temperatuur gaat omhoog. De lente is begonnen! Aangezien we door de noodzakelijke maatregelen van het coronavirus veelal aan huis gebonden zijn, is dit een mooi moment om je tuin of balkon onder handen te nemen. Door biologisch te tuinieren geniet je niet alleen zelf van je groene stek, maar draag je ook gelijk bij aan een beter bodemleven en biodiversiteit!

Wat is biologisch tuinieren?
Biologisch tuinieren betekent dat je op een milieuvriendelijke manier tuiniert. Je zaait en plant biologisch geteelde zaden en planten, gebruikt biologische voedingsstoffen om je planten op te kweken en voedt de bodem met natuurlijke mest. Daarnaast maak je geen gebruik van kunstmatige en chemische bestrijdingsmiddelen. En dat is fijn voor vogels en insecten zoals bijen en vlinders. Jouw tuin of balkon draagt zo bij aan de biodiversiteit, en in het geval van een tuin draag je ook bij aan een beter bodemleven. Wanneer je ervoor kiest om zelf groenten of fruit te gaan groeien, oogst je ook nog eens heerlijk biologisch voedsel uit eigen tuin! Lekker voor jou, én lekker voor de wereld.

Neem je kinderen mee!
Zit jij vanwege de corona-uitbraak thuis met je kinderen? Neem ze mee in de tuin of naar het balkon! Door te tuinieren leren kinderen hoe de natuur groeit. Zo leren ze waar hun eten vandaan komt. Kinderen die hun eigen groente, fruit of kruiden verbouwen eten hier vaak ook nog eens meer van. Dus alle reden om ze mee te nemen in de wereld van tuinieren en ze te laten helpen en spelen!

Of je nu een grote tuin hebt of een klein balkon, ook jij kan beginnen met biologisch tuinieren! Met deze vijf tips kan jij direct aan de slag.

Tip 1: Kies voor biologische bloemen, planten en potgrond
Net zoals voedsel, worden planten en bloemen geteeld en gekweekt. Dat kan op een gangbare én op een biologische manier. Kwekers en telers van biologische planten en bloemen staan, net als alle andere biologische producten, onder toezicht van Skal Bio controle.

Stap één van jouw duurzame, biologische tuin is kiezen voor biologische planten en potgrond. Biologisch planten en potgrond kun je o.a. hier kopen:

Tip 2: Van keukenafval tot plantenvoeding: leg een compost-systeem aan
Een belangrijk onderdeel van de biologische tuin is het maken van kringlopen. Eén van de makkelijkste kringlopen die je kan starten is het maken van compost van jouw GFT-afval! Denk naast groente- en fruitschillen ook aan eierschalen, koffiedik en theezakjes.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een compost-systeem aan te leggen in jouw tuin of balkon:

 • Wormenhotel: in een wormenhotel zetten -jawel- wormen jouw afval om tot plantenvoeding. Je kan een hotel één kant-en-klaar kopen maar ook heel gemakkelijk maken! Een wormenhotel is geschikt voor balkon en tuin.
 • Compostvat: in een compostvat gaat je GFT-afval verschillende lagen door, totdat het na enkele maanden de onderste laag heeft bereikt als plantenvoeding. Een compostvat is geschikt voor een kleine tuin.
 • Compostbak: in een compostbak kan je grote hoeveelheden afval verwerken tot plantenvoeding. Een compostbak is geschikt voor een grote tuin.
 • Kippen: mensen met een grote tuin kunnen kippen houden. Kippen die vrij in de tuin rondlopen zorgen voor mest, eten onkruid op en spitten het afval met hun poten door. Hierdoor ontstaat er een voedzame bodem.

Heb je een kleine tuin of balkon en geen plek voor een compostvat of wormenhotel? Dan kan Bokashi de oplossing zijn. Bokashi is een Japanse methode waarmee je niet door verrotting, maar door fermentatie je GFT-afval tot plantencompost verwerkt. De bokashi keukenemmer kun je gemakkelijk in je keuken of op je balkon plaatsen. Bekijk hier meer informatie over bokashi en een stappenplan.

Tip 3: Maak je balkon of tuin een fijne plek voor dieren
In Nederland daalde de biodiversiteit van ruim 40% in 1900 tot ongeveer 15% in 2010. Dat is een groot verlies van de planten- en diersoorten die in Nederland voorkomen. Je tuin of balkon een fijne plek maken voor vlinders, vogels en andere kleine diertjes is dus niet alleen leuk om naar te kijken, maar draagt ook bij aan ons ecosysteem! Daarnaast is het ook nog erg handig, want vlinders en bijen bevruchten bloemen en groenten in je moestuintje, lieveheersbeestjes eten luizen op en vogels juist insecten zoals muggen.

Door geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken, en biologische bloemen te planten maak je al een groot verschil. Daarnaast trek je zo dieren naar je tuin of balkon toe:

 • Veel variatie en geurende bloemen.
 • Speciale huisjes voor insecten zoals een vlinder- of bijenhuisje, of een insectenhotel Tip: hang een huisje op een zonnige en droge plek.
 • Een minivijver of vogelbadje voor vogels. Als je een balkon hebt kun je een vogelhuisje ophangen (hoog genoeg zodat de kat er niet bij kan) met biologisch vogelvoer.

Tip 4: Kweek je eigen kruiden
Koken met je eigen gekweekte biologische kruiden, hmm! Zo voeg je direct wat heerlijke smaken en geuren toe aan je biologische tuin of balkon (wat ook weer goed is om dieren aan te trekken). Je kunt van alles kweken, denk bijvoorbeeld aan basilicum, bieslook, dragon, koriander, munt, peterselie, oregano, tijm of rozemarijn. Je kan de planten aanschaffen als ze al gegroeid zijn, maar je kan ze ook zaaien.

Tip 5: Leg je eigen moestuin aan
Kruiden uit eigen tuin is al lekker, maar je zelfgekweekte biologische groenten of fruit eten is naast heerlijk ook een hele leuke ervaring! April is een hele goede periode om te beginnen met je moestuin. Er zijn verschillende moestuinkalenders online te vinden, waar precies staat wat je het beste wanneer kunt planten.

Ook als je niet veel ruimte hebt kun je een moestuin beginnen. Je kan bijvoorbeeld een square foot garden beginnen, of je groenten en fruit in potten verbouwen. Zolang je maar genoeg zon hebt! Makkelijke planten om mee te beginnen:

 • Groene slasoorten
 • Tomaten
 • Aardbeien
 • Paprika

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)