Wat maakt een biologisch koekje nou biologisch?

19-04-21 14:58

In winkels en op markten vind je een steeds groter aanbod aan biologische producten. Voor veel mensen is het alleen niet duidelijk wat er nou zo biologisch is aan een bepaald product. Laten we koekjes als voorbeeld nemen: wat is er precies biologisch aan bloem, eieren, boter en suiker? Nou, heel veel! In dit artikel leggen we het je uit.

Biologisch graan: een bodemvriendelijke basis van je koekje

Elk koekje begint bij graan: dat is de basis van een koekjesdeeg. Producenten gebruiken meestal tarwe, maar ze kunnen ook andere granen zoals spelt gebruiken. Als je kiest voor biologische koekjes, dan zijn deze gebakken met biologisch graan. Dat betekent dat het graan geteeld is met aandacht voor de bodem. Biologische boeren voeden bijvoorbeeld hun akkers met compost en dierlijke mest. Zo hoeven ze geen kunstmest te gebruiken. Compost en dierlijke mest bestaan uit natuurlijk materiaal en verbeteren de bodemstructuur. Biologische boeren wisselen daarnaast de graangewassen af met andere soorten gewassen. Ze verbouwen elk gewas eens in de zes of acht jaar op hetzelfde stuk grond. Dit doen de boeren om de bodem en gewassen vitaal te houden. Het aantal insecten en andere dieren blijft dan in balans, waardoor de kans op plagen veel kleiner is. Biologische boeren werken zo aan een veerkrachtige bodem die beter bestand is tegen heftige weersomstandigheden en aan een gezonde balans in de biodiversiteit.

  • Wil je meer weten over de relatie tussen biologisch en een gezonde bodem? Lees dan dit artikel.

Biologische dieren: onderdeel van de kringloop

Koekjes bestaan natuurlijk niet alleen uit graan: in de meeste koekjes zit ook eieren en boter verwerkt. Bij de biologische variant weet je zeker dat de boer zoveel mogelijk rekening houdt met de natuurlijke behoeften en gedragingen van een dier. Biologische boeren zorgen er bijvoorbeeld voor dat hun kippen veel ruimte hebben en lekker naar buiten kunnen. Omdat kippen van nature bosdieren zijn, zorgt de boer buiten voor zoveel mogelijk beschutting. Op deze manier voelen de kippen zich, net als in de natuur, veilig voor roofvogels en vossen. De boer plant hiervoor struiken, hoge grassen en (noten- en fruit)bomen.Dit is niet alleen fijn voor de kippen, maar ook voor andere dieren zoals vogels. Die hebben dan weer meer broedplekken en voedsel. De boter in de koekjes hebben we te danken aan biologisch gehouden koeien. Ook die worden goed behandeld door een biologische boer: ze kunnen altijd naar buiten, mits de (weers)omstandigheden dat toelaten, om lekker te grazen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Bovendien kan de boer de mest van de koeien vervolgens weer gebruiken om de bodem van zijn akker, of die van een collega-boer, te voeden. Zo blijft de kringloop op een biologisch bedrijf zo gesloten mogelijk en dragen veehouders ook bij aan betere bodems.

Biologische suikerbieten: groeien in de volle grond

Het werk van biologische boeren draait dus altijd om het zo gezond mogelijk houden van de bodem. Op een goede bodem kunnen namelijk ook weer goede gewassen groeien, zoals suikerbiet: het laatste, belangrijke ingrediënt in koekjes. Van suikerbiet maken producenten namelijk suiker, wat jouw koekjes hun lekkere zoete smaak geeft. Het grootste deel van de biologische suikerbieten die we in Nederland verwerken komt uit Duitsland. Daar telen de biologische boeren de suikerbieten in de volle grond, waardoor de suikerbieten alle voedingsstoffen kunnen opnemen en optimaal kunnen groeien. In Duitsland volgen de biologische boeren dezelfde strenge biologische EU-regels en werken ze altijd samen met de natuur en de bodem. Zo weet je zeker dat jouw koekjes met zorg voor mens, dier en milieu zijn geproduceerd. En met die gedachte smaken biologische koekjes misschien wel nét dat beetje lekkerder!

In het kort

Wanneer jij kiest voor een biologisch koekje, dan kies je voor:

  • Graan van een gezonde bodem die rijk is aan biodiversiteit
  • Eieren van kippen die buiten kunnen scharrelen tussen struiken en bomen;
  • Boter van koeien die zo lang mogelijk naar buiten kunnen en waarvan de mest wordt gebruikt om de kringloop meer te sluiten;
  • Suiker van suikerbieten die groeien in de volle grond en zonder kunstmest;
  • Een landbouwsysteem dat samenwerkt met de natuur en zorgt voor minder CO2 in de atmosfeer.

Heb je zin gekregen in biologische koekjes? Bekijk dit lekkere recept voor chocoladekoekjes!

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)