Waarom steeds meer jonge ouders kiezen voor biologische kinderdagverblijven

09-07-19 14:02

Van bio babyvoeding tot wasbare luiers en minimoestuin. Steeds meer kinderdagverblijven en crèches profileren zich als een biologische en duurzame plek voor kinderen. Jonge ouders die bezig zijn met duurzaam leven kiezen steeds vaker voor biologisch. Voor zichzelf, maar vooral voor hun kinderen. Op maandagavond 24 juni vond de eerste editie van de Bio Meetup plaats, met thema ‘van baby tot bejaarde’. Waar komt deze trend vandaan? En hoe kunnen we deze bewustwording doortrekken in andere sectoren, zoals bijvoorbeeld ouderenzorg?

In de prachtige kas van de Moestuin in Utrecht vroeg moderator Sofie van den Enk gasten Ingrid Cayet-Keller, Willem Nijland, Arie van den Berg en Janet Mensinga naar hun drijfveren, uitdagingen en tips.

Waarom kiezen voor een biologisch kinderdagverblijf?
Babyvoeding is een opvallende stijger onder de biologische producten. De omzet in supermarkten bedroeg €25,7 miljoen in 2018 t.o.v. €21,8 miljoen in 2017. Een stijging van 18,3%. In 2017 steeg de verkoop van biologische babyvoeding met 23% en was daarmee de opvallendste en grootste stijger binnen de ‘droge kruidenierswaren’ in de supermarkt.

De onderneming Madaga van Ingrid Cayet-Keller levert vers en biologisch eten aan kinderdagverblijven. Tussen 2015 en 2018 heeft het bedrijf ieder jaar een groei van 100% gerealiseerd. Maar dat ging niet van een leien dakje. Zo vertelt Ingrid over een kinderdagverblijf dat de overstap maakte naar biologische warme maaltijden van Madaga zonder daar extra kosten voor te rekenen. Desondanks kwamen er veel boze reacties. De overgang van een bammetje naar een warme maaltijd konden weinig ouders begrijpen. “De angst van het loslaten van oude gewoontes is heel groot bij jonge ouders. Daarom hebben we onze communicatie aangepast en toegankelijker gemaakt. De nadruk ligt nu op smaakontwikkeling, het aanleren van het eten van groenten staat centraal”.

Janet Mensinga, directeur van kinderopvang Kideo, heeft ook de stap gemaakt naar het serveren van biologisch voedsel binnen haar kinderdagverblijven. “Persoonlijk was ik al overgestapt naar biologisch eten, en ik merkte dat ik mijzelf ook veel beter ben gaan voelen”. Vanuit die waarneming is ze ook op haar werk overgestapt op biologisch. “Sinds de overstap hebben we meer aantrekkingskracht voor bewuste ouders”.

Het verhaal achter het eten
Waar kinderen vroeger hielpen in de moestuin en zo met eigen ogen zagen waar hun eten vandaan kwam, weten tegenwoordig kinderen steeds minder over de oorsprong van hun voedsel. Arie van den Berg van Hoeve Ackerdijk: “Sommige kinderen hebben het idee dat tomaten niet uit een plant groeien en eten liever een tomaat uit een bakje”. Hoeve Ackerdijk biedt daarom kinderopvang op hun biologische melkveebedrijf, waardoor de kinderen uit de stad op jonge leeftijd al veel meer leren over waar hun eten vandaan komt.

Kinderdagverblijf vs. verzorgingshuis
In tegenstelling tot kinderdagverblijven is het moeilijk om een woonzorgcentrum voor ouderen te vinden waar biologisch eten wordt geserveerd. Willem Nijland is chef-kok bij een zorginstelling en ervaart veel voordelen. “Ouderen zijn meer en beter gaan eten. Biologisch en vers eten in verzorgingshuizen kan zo een oplossing zijn voor ondervoeding bij ouderen.”

Ook hij ervaart de weerstand zoals Ingrid schetste. “Biologisch is in het begin altijd een beetje eng. Wat is dat dan? Wanneer je uitlegt wat bio inhoudt begrijpen mensen het veel beter”. Hij betreurt het dat er tijdens de grote bezuinigingen in de zorg veel vers eten is geschrapt. “Koks zijn wegbezuinigd en maaltijden worden kant-en-klaar bij producenten afgenomen”.

Biologisch hoeft niet moeilijk te zijn
Biologisch heeft een romantisch beeld; je stapt op de fiets en rijd even langs de boer voor de aardappelen, melk of wortels. Hierdoor lijkt het alsof een levensstijl met biologische producten vooral veel tijd kost. Dit hoeft helemaal niet zo te zijn, legt Ingrid uit: “Mijn filosofie is dat we gemakkelijke opties nodig hebben die betrouwbaar goed zijn.”

Tips voor het zoeken naar een biologisch kinderdagverblijf
Ben jij op zoek naar een biologisch kinderdagverblijf voor jouw kind? Met deze tips vind jij het juiste kinderdagverblijf voor jouw kind:

  • Maak een lijstje met prioriteiten: Bedenk van te voren wat jij zoekt in een kinderdagverblijf. Wil je graag dat je kind warm eet? Dat ze met de kinderen de natuur in gaan? Door een lijstje te maken kan je gerichter zoeken!
  • Google: Een klein rondje op Google beantwoord al veel vragen. Zoek bijvoorbeeld naar ‘biologisch kinderdagverblijf [locatie]’.
  • Eten, drinken en luiers: Vraag aan het kinderdagverblijf wat de eet- en drink voorzieningen zijn. Ook zijn luiers er in alle soorten en maten. Biologische luiers zijn vrij van chloor, wat fijn is voor de wereld én jouw kind.
  • Keurmerk: Het EKO-keurmerk geeft aan dat een kinderdagverblijf 100% biologisch eten en drinken aanbiedt. Check altijd even of het kinderdagverblijf echt het keurmerk heeft.
  • Moestuin: Sommige kinderdagverblijven hebben een moestuin. Kinderen kunnen meehelpen en leren meteen waar hun groenten en fruit vandaan komen.
  • Op een boerderij: Er zijn verschillende biologische boerderijen in heel Nederland die ook een BSO op het erf hebben: hier kunnen kinderen kippen voeren, tomaten plukken of lekker ravotten in de modder.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot topkeurmerk.


Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)