Vega(n)? Zo krijg je je eiwitten makkelijk binnen

08-05-19 10:25

Dit zijn de nieuwste lekkere plantaardige eiwitbronnen

Steeds meer mensen kiezen voor geen of minder vlees op het menu. Door groenten een hoofdrol te geven kom je een eind, maar wees alert op de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt. Gelukkig is er tegenwoordig een ruim aanbod verrassende plantaardige eiwitrijke alternatieven beschikbaar. We zetten een paar winnaars voor je op een rijtje om eens mee te experimenteren. Vraag naar deze nieuwkomers bij jouw lokale biologische supermarkt!


1.Spliterwtenpasta

Met deze vrolijk gekleurde pasta zit je altijd goed. Het vormt de perfecte basis voor jouw lunch of diner en is daarbij ook nog eens een graag geziene kindervriend. Deze pasta bevat slechts één ingrediënt: spliterwtenmeel! De spliterwtenpasta bevat wel 23,5 gram eiwitten per 100 gram en 12,5 gram vezels. Ideaal voor een snelle pastasalade of in combinatie met jouw favoriete pastasaus. Bon appetit!


2.Wakame zeewier

Zeewier, zoals wakame, koop je gedroogd of vers en je kunt er verrassend veel kanten mee op! Zet bijvoorbeeld eens huisgemaakte wakame chips of tafel of ga voor een niet te versmaden zeewier salade. Zin in een lekkere sappige burger? Maak er eens een op basis van zeewier. Verse wakame bevat wel 14,4 gram eiwit per 100 gram.


3.Zijden tofu

Zijdezachte tofu is een sterspeler in zowel hartige als zoete gerechten en doet het bijzonder goed in ‘scrambled eggs’, pudding en taarten. Heb je zoete cravings? Ga eens voor een zijden tofu chocolademousse, succes gegarandeerd! Het internet staat vol met recepten voor deze lekkere zoete guilty pleasure! Bekijk bijvoorbeeld deze klassieker: zijdezachte tiramisu! Zijden tofu bevat 5,2 gram eiwit per 100 gram.


4.Quinoameel

Tuurlijk, tegen een klassieke pannenkoek gemaakt van volle melk en tarwemeel zeggen wij geen nee. Maar tegenwoordig zijn ondenkbaar veel variaties mogelijk omdat er een keur aan bijzonder lekkere biologische meelsoorten verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld aan quinoameel, dat 14,2 gram eiwitten per 100 gram meel bevat. Ga voor jouw favoriete pannenkoeken, (bananen)broden, taarten, cakes of koekjes maar dan met een twist. Bakken maar!


5.Hennepzaad

Eigenlijk kan hennepzaad niet ontbreken in dit lijstje, je kunt er namelijk alle kanten mee op. Gebruik het als topping in je pap, smoothiebowl of yoghurt, als topping op een salade of maak er deze lekkere ontbijtballetjes mee. Hennepzaad bevat maar liefst 31,6 gram eiwit per 100 gram.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!


Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot topkeurmerk.


Recepten van: De hippe vegetariër, I love health en Ekoplaza.


Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)