Hoe diervriendelijk is biologisch?

06-07-21 17:22

Biologisch is er niet alleen voor mensen en het milieu, maar ook voor dieren. Veel dierenorganisaties erkennen biologisch als de meest diervriendelijke vorm van landbouw. Biologische veehouders werken elke dag aan prettige leefomstandigheden voor de dieren op hun bedrijf. Zo blijft het vee gezond en kunnen mensen die (af en toe) vlees of zuivel willen kopen, makkelijk een goede keuze maken. Ben je benieuwd naar wat het Europees biologisch keurmerk betekent voor dieren die leven op een biologisch bedrijf? Wij lichten drie onderwerpen binnen de biologische veehouderij uit: het kiezen van een geschikt ras, regels om natuurlijk gedrag te bevorderen en veevoer voor een sterker immuunsysteem.

Dierenwelzijn begint bij het kiezen van een geschikt ras
Dierenwelzijn begint al voordat een dier op een biologisch bedrijf terechtkomt: het begint bij de raskeuze. Een biologische boer is zorgvuldig in de keuze voor welke genetische eigenschappen belangrijk zijn en welk ras daarbij past. Hij houdt rekening met allerlei factoren, zoals de grondsoort op zijn bedrijf en bepaalde algemene kenmerken van het dier. Een goed voorbeeld is de Blaarkopkoe, een oer-Hollands en sterk koeienras. In Nederland zijn sommige gebieden en weilanden erg nat en drassig. Blaarkoppen hebben sterke poten waardoor zij goed in drassige weilanden kunnen staan, terwijl andere soorten koeien snel klachten krijgen als de grond te nat is. Wanneer een biologische veehouder een drassig weiland heeft, zal hij dus eerder voor een Blaarkopkoe kiezen. Op deze manier kiest de boer voor het ras dat het beste bij hem en het bedrijf past, zodat zijn vee gezond blijft.

Biologische dieren vertonen zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag
Biologische boeren moeten voldoen aan strenge dierenwelzijnseisen, zoals de hoeveelheid leefruimte binnen en buiten. Deze regels zijn vastgelegd in wetten en worden gecontroleerd door Skal Biocontrole. Een biologische melkkoe heeft bijvoorbeeld altijd 6 m2 binnenruimte en biologische leghennen hebben 4 m2 buitenruimte. Ook zorgen biologische boeren voor voldoende stro in de stal zodat de dieren lekker kunnen liggen, en zolang de weersomstandigheden het toelaten mogen biologische dieren altijd naar buiten. Ze krijgen zo lekker veel beweging en frisse lucht. In de kippenuitloop is het ook verplicht om begroeiing, zoals bomen en struiken te hebben, de kip is immers van oorsprong een dier dat in de bosrand leeft. Zo voelen de kippen zich veilig en beschut tegen roofdieren. Door al deze regels en maatregelen kunnen biologische dieren zoveel mogelijk hun eigen, natuurlijke gedrag vertonen.

Voer voor een sterk immuunsysteem en natuurlijke resistentie
Naast de juiste omstandigheden en genoeg leefruimte, zijn er ook strenge regels rondom veevoer voor biologische dieren. Wat een dier eet is erg belangrijk voor zijn gezondheid en gemoedstoestand. Biologische veehouders geven al hun volwassen dieren 100% biologisch voer*. Dit kan gras in de weide zijn, maar ook het ruwvoer en krachtvoer zijn biologisch. Dit betekent dat het geteeld is zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Biologische boeren geven hun dieren ook lekker divers eten. Dit doen ze bijvoorbeeld door kruidenrijk grasland te zaaien. In deze kruiden zitten verschillende soorten mineralen en eiwitten die helpen bij de vertering. Het eten van al die kruiden kan daarnaast zelfs helpen tegen sommige kwaaltjes. Biologische pluimveehouders gebruiken bijvoorbeeld vaak oregano om het immuunsysteem en de darmgezondheid van hun pluimvee te vergroten. In de biologische wetgeving staat dat de boer voor zijn dieren acties moet ondernemen die het immuunsysteem versterken en de natuurlijke resistentie tegen ziekten verhogen. Biologische boeren nemen dus veel maatregelen zodat de dieren zo min mogelijk ziek worden. En dit werkt: uit onderzoek blijkt dat de dierenartskosten op biologische melkveebedrijven 55% lager zijn dan op niet-biologische melkveebedrijven (bron: KWIN-Veehouderij 2018-2019).

De biologische veehouderij heeft gezondheid en natuurlijk gedrag van dieren dus hoog in het vaandel staan. En dat is logisch: deze twee factoren spelen een grote rol binnen dierenwelzijn. Naast de strenge regels waar biologische boeren aan moeten voldoen, zetten veel boeren zich extra in voor het welzijn van hun dieren. Dit doen ze door bijvoorbeeld meer weidegang en ruimte te geven. Zo kunnen de dieren op een prettige manier leven binnen het biologische bedrijf. Dieren in de veehouderij hebben niet het leven van een dier in het wild, maar biologische boeren werken wel elke dag hard aan een leven op de boerderij waarbij de dieren zoveel mogelijk hun natuurlijke gedragingen kunnen vertonen.

  • Natuurlijk doen biologische producenten nog meer omtrent dierenwelzijn. Op de website van Bionext kun je hier meer over lezen.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

* Per 1 januari 2022 krijgen volwassen dieren 100% biologisch voer. Dat is nu 95%. Enkel jonge dieren mogen met de nieuwe verordening nog 5% gangbaar voer krijgen.


vind-ik-leuk(s)