Dit jaar geen werk op festivals, maar bij de biologische boer!

06-06-20 10:25

Het festivalseizoen is dit jaar afgelast. Hierdoor zitten veel jongeren deze zomer zonder werk. Tegelijkertijd zitten biologische boeren met de handen in het haar omdat de seizoensarbeiders uit het buitenland dit jaar door de reisrestricties en gezondheidsmaatregelen niet op de Nederlandse akkers kunnen komen werken. Zo ontstond het idee voor ‘De Seizoenarbeiders’: een landelijk initiatief dat jongeren de kans geeft te werken bij biologische boeren die wel een handje kunnen gebruiken. Hierdoor worden twee problemen tegelijk opgelost.

Vooral biologische boeren kunnen alle hulp gebruiken

Er is zat te doen op de boerderijen deze zomer, zoals paardenstaart wieden, groene asperges knippen of het verzuivelen van kaas. Met name biologische boeren kunnen alle hulp gebruiken. De biologische aanpak is intensief en kost extra veel tijd en zorg. Omdat biologische boeren geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken is er veel handmatig werk nodig op het land. Daarnaast zorgt het initiatief ook voor een sterkere verbinding tussen stad en platteland. Dit moet op lange termijn bijdragen aan de stimulering van lokale voedselproductie en de mogelijkheid voor biologische boeren om op een duurzame manier ons voedsel te kunnen blijven produceren.

“Fijn om weer aan het werk te zijn”

De handen uit de mouwen steken op een biologische boerderij is natuurlijk heel anders dan het werk op een evenement. Ondanks dat hij ervan baalt dat zijn ‘normale’ werk niet doorgaat dit jaar, vindt festivalfotograaf Martijn Lenten het werk op de boerderij heel leuk om te doen, vertelt hij in de Volkskrant en RTL Nieuws. “Fijn om weer aan het werk te zijn.”

Aanmelden

  • Ook seizoenarbeider worden? Meld je aan op deseizoenarbeiders.nl.
  • Ben je een biologische boer die extra handen kunt gebruiken? Meld je dan via corona@bionext.nl.

vind-ik-leuk(s)