De lekkerste biologische seizoensproducten uit de zomer

21-06-21 15:18

De temperaturen lopen op, de dagen zijn heerlijk lang en we kunnen weer lekker de hele dag naar buiten: zomer! Een nieuw seizoen betekent ook dat er weer een hoop nieuwe groente- en fruitsoorten van het land komen. Kiezen voor groenten en fruit uit het seizoen is een duurzame keuze, omdat deze producten zoveel mogelijk van eigen bodem komen. Kies je daarnaast ook voor biologisch? Extra fijn! Zo weet je namelijk zeker dat je producten zijn geteeld met respect voor mens, dier en milieu. In dit artikel zetten we voor jou zes zomertoppers op een rijtje.

Seizoensproducten: zes heerlijke soorten groenten en fruit uit de zomer
Kiezen voor producten die in het seizoen zijn en dichtbij geproduceerd worden is altijd een goed idee:

  • Lokale producten zijn bijna altijd seizoensgebonden, want je kiest voor hetgeen dat nu verbouwd wordt op de akkers
  • Producten hoeven zo geen lange afstand af te leggen voordat ze op jouw bord belanden. Dat bespaart een hoop zogenaamde ‘voedselkilometers’ én daardoor CO2!
  • Je steunt lokale ondernemers en producenten
  • Het daagt je uit om creatief te denken en gevarieerd te eten

Benieuwd naar de groente- en fruitsoorten waarmee jij deze zomer duurzaam kunt experimenteren in de keuken? Met deze zes soorten zit je goed!

Broccoli: juni tot eind november
Vier de zomer met broccoli! Broccoli is een echte zomergroente, want vanaf juni komt deze volop van Nederlandse bodem. Het ultieme moment dus om met deze veelzijdige groente te gaan koken. Broccoli smaakt bijvoorbeeld erg lekker in deze vegetarische taco’s met seitan en rokerige paprikasaus, maar ook in deze Indonesische gado gado doet hij het erg goed. Als je kiest voor biologische broccoli dan kan je ervan uit gaan dat er geen kunstmest gebruikt is bij de teelt. De biologische boer maakt gebruik van compost en natuurlijk mest om de bodem te voeden. Zo houdt de hij de bodem gezond, waardoor jij kunt blijven genieten van lekkere producten!

Tuinboon: juli en augustus
De tuinboon is een prachtig zomers product, dat op verschillende manieren gegeten kan worden. Heerlijk in een salade, maar ook in een pasta of een zomer stamppotje. De variatiemogelijkheden zijn eindeloos. In de zomer komt de biologische tuinboon direct uit de volle grond. Zo krijgt de boon genoeg tijd om optimaal te groeien en zijn lekkere smaak te ontwikkelen. De bodem zit namelijk vol met allerlei goede voedingsstoffen. Hoogste tijd dus om dit boontje te doppen!

Tomaat: juni tot oktober
Vrijwel het hele jaar door telen biologische boeren de lekkerste tomaten. Het Nederlandse tomatenseizoen begint echter pas in juni. Dat moment hangt af van hoe warm het in Nederland is geweest. De tomatenplant heeft namelijk voldoende warmte en zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. De zomer biedt dus een uitgelezen mogelijkheid om heerlijke tomaten van eigen bodem op tafel te zetten! Nederlandse biologische boeren telen tomaten voornamelijk in kassen. Daar groeien tomaten in de volle grond, waardoor ze lekker veel voedingsstoffen kunnen opnemen. Biologische glastuinbouwers verbouwen hun tomaten met veel kennis en aandacht. Ze blijven dicht bij de natuur en dat proef je! Tomaten gebruik je natuurlijk in jouw favoriete pasta-recept, of probeer eens deze rucola-frittata met tomatensalsa.

Aardbei: eind mei tot augustus
Hét zomerfruit bij uitstek: aardbeien. Ze worden niet voor niets de ‘zomerkoninkjes’ genoemd: met hun prachtige uiterlijk en heerlijke zoete smaak zijn aardbeien een ware lekkernij. En in de zomer worden ze volop geoogst van Nederlandse bodem! Wanneer je kiest voor biologische aardbeien, dan weet je zeker dat ze met hun wortels in de volle grond stonden: als een echte AARD-bei! Zo kunnen ze hun voedingsstoffen uit de grond halen en voldoende weerstand en smaak ontwikkelen. Ook zo’n zin in biologische aardbeien gekregen? Ze zijn op zichzelf natuurlijk al heerlijk om te eten, maar in deze bread & butterpudding komen de aardbeien ook heel goed tot hun recht.

Blauwe bes: juni tot en met september
De koningin der bessen, zoals de blauwe bes ook wel wordt genoemd, kan niet ontbreken in dit rijtje. Deze heerlijke zomerse bes heeft een lekkere bite en is daarom geliefd bij veel mensen. Kies voor de biologische blauwe bes! Biologische boeren maken namelijk geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij de teelt van hun producten. In plaats daarvan stimuleren ze juist een rijk bodemleven. Zo wordt het risico op ziektes beperkt, en hoeft de boer zo min mogelijk natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dat resulteert in heerlijke blauwe bessen! Dit zomerfruit is samen met biologische yoghurt of kwark een heerlijk fruitig toetje, en met een beetje granola het perfecte ontbijt.

Framboos: juni tot en met oktober
Frambozen zijn een waar seizoensproduct. Frambozen komen vanaf juni tot en met oktober van Hollandse bodem en liggen daarom volop in de schappen. De zomer is dus het uitgelezen moment om te genieten van deze fantastische vrucht! De biologische boer gebruikt geen bestrijdingsmiddelen, maar kiest er liever voor om natuurlijke bestrijding te gebruiken. Hiervoor gebruikt hij bijvoorbeeld natuurlijke vijanden. Dit zijn dieren die de schadelijke diertjes uitschakelen die de frambozenplant aantasten. Het rijke bodemleven rondom de biologische akkers zorgt ervoor dat er genoeg van deze natuurlijke vijanden aanwezig zijn. Zo hoeven er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden. Frambozen smaken heel goed uit het vuistje, maar ze zijn daarnaast ook goed te gebruiken voor verschillende sauzen of een smoothie. Helemaal in de stijl van de zomer!

Welke seizoensproducten zijn er nog meer?
Naast deze zes producten komen er in de zomer natuurlijk nog veel meer heerlijke producten van eigen bodem in de zomer! Benieuwd welke dit zijn? Bekijk dan onze seizoenskalender hieronder.


In deze kalender vind je producten die in een bepaalde maand van het land komen, en producten die goed te bewaren zijn en daardoor een duurzame keuze. Bijvoorbeeld appels, die worden geoogst in september en oktober, maar kunnen goed bewaard worden zodat jij ook in april kan genieten van een heerlijke biologische appel.


Meer weten over dit onderwerp?

  • In dit artikel lees je meer over lokaal en seizoensgebonden eten en hoe je dat zelf kunt toepassen!
  • Hier vind je een lijst met lokale biologische ondernemers waar jij je seizoensproducten kunt kopen
  • Benieuwd hoe lokale biologische boeren te werk gaan? Lees het interview met biodynamische boer Joris.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)