De lekkerste biologische seizoensproducten uit de lente

23-03-21 15:14

De planten staan in de grond, de zon doet zijn werk en alles staat binnenkort in bloei. Dat kan maar één ding betekenen: het is weer lente! En in de lente zijn er ook weer heerlijke groente- en fruitsoorten van het seizoen. Deze producten komen van dichtbij en zoveel mogelijk van eigen bodem. Kies je voor biologische seizoensproducten? Dan weet je zeker dat het met liefde en aandacht voor mens, dier en milieu is geteeld. Dat is dus niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de wereld om ons heen. Wij vertellen je alles over seizoensproducten én zetten zes lekkere soorten voor je op een rij!

Seizoensproducten: zes lekkere soorten groenten en fruit uit de lente
Ga eens wat vaker voor producten die dichtbij geproduceerd worden en in het seizoen zijn! Lokale seizoensproducten leggen een kortere afstand af voordat ze bij jou op je bord belanden. Zo bespaar je zogeheten ‘voedselkilometers’ én steun je lokale producenten. Extra leuk: seizoensproducten dagen je uit om creatief te zijn in de keuken en je blijft lekker dicht bij de natuur. Je eet namelijk wat de natuur te bieden heeft. Dit past goed binnen het gedachtegoed van biologisch. Biologische boeren blijven zo dicht mogelijk bij de natuur met hun productiewijze: ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest en ze geven hun producten de tijd om te groeien en hun smaak te ontwikkelen. Overtuigd? Met deze zes soorten haal je bewust de lente in huis!

Witte asperge: april tot eind juni
Witte asperges staan ook wel bekend als ‘het witte goud’, en terecht: ze zijn zo lekker dat we er geen genoeg van kunnen krijgen! Wanneer witte asperges in het seizoen zijn komen ze volop van Nederlandse bodem. Des te meer reden om er de komende maanden flink van te genieten. Wanneer je de biologische variant koopt, weet je zeker dat ze met aandacht voor het milieu zijn geteeld. Biologische boeren telen namelijk hun gewassen zonder kunstmest. Ze houden hun bodem vruchtbaar met mest van biologische dieren en compost. Zo kunnen de gewassen optimaal groeien. Biologische witte asperges zijn dus een duurzame keuze voor jouw lente-maaltijd. Zet bijvoorbeeld de klassieke asperge-ei-ham combinatie op tafel, of deze lekkere open lente ravioli.

Rabarber: april tot eind juli
Bij lente hoort rabarber! De rode stengels worden als één van de eerste groentesoorten geoogst, omdat ze vroeg in het seizoen het lekkerst zijn. Rabarber wordt vanaf april tot eind juli uit de grond gehaald en komt dan van Nederlandse bodem. Extra lekker in de lente dus! Rabarber is een groentesoort, maar je kunt het ook heel goed in zoete recepten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een rabarbertaart of -compote. Wanneer je voor de biologische variant kiest, weet je zeker dat de rabarber met zijn wortels in de volle grond heeft gestaan. Zo weet je dat de plant optimaal gegroeid is. De bodem zit namelijk vol met voedingsstoffen!

Spinazie: maart tot november
Je kunt het hele jaar door spinazie kopen, maar van maart tot november is spinazie volop in het seizoen en komt het van eigen bodem. Met spinazie kun je alle kanten op: lekker door de salade of pasta, maar ook heerlijk door een groene power-smoothie. Helemaal in lente-stijl! Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen bij de teelt, dus je kunt met een gerust hart biologische spinazie eten.

Raapsteel: half maart tot en met juni
Raapstelen, ken jij ze nog? Deze oer-Hollandse groente is een voorjaarsgroente bij uitstek. Ze doen je misschien denken aan grootmoeders tijd, maar ook nu smaken ze heerlijk! Je kunt er alle kanten mee op: probeer eens rauwe raapstelen door je salade of stamppot, of gekookt door een pastagerecht. Biologische boeren zorgen bij het telen van raapstelen voor voldoende rotatie van gewassen op het land. Zo blijft de grond vruchtbaar voor volgende generaties gewassen en kun je onbezorgd blijven genieten van deze smakelijke lentegroente!

Radijs: maart tot eind juni
Vier de lente met radijs! Het seizoen begint in maart: de Nederlandse boeren oogsten de hele lente lang heerlijke verse radijsjes. Deze rode rakker geeft nét dat beetje extra pit en een vrolijke kleur aan je salade. Ga je voor biologisch, dan kies je voor radijsjes die geteeld worden zonder kunstmest. Biologische boeren gebruiken in de plaats daarvan natuurlijke mest en compost. Dat is fijn voor de bodem en voor het klimaat!

Peer: september tot eind mei
In de lente is er nog niet veel fruit uit Nederland verkrijgbaar, maar als je graag lokaal wilt eten zijn peren een goede keuze! Peren uit Nederland kun je, net als appels, bijna het hele jaar kopen in de winkel. In september oogsten de boeren ze, en omdat je ze goed kunt bewaren in een koelcel liggen Nederlandse peren tot eind mei in de winkel. De lente is dus het perfecte moment om smaakvolle biologische peren in huis te halen. Biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen bij het telen van peren, maar stimuleren juist een rijk bodemleven. Zo worden de gewassen minder snel ziek en blijft de biodiversiteit behouden. Experimenteer eens met het maken van perenjam of perensap. Dat smaakt extra lekker bij een heerlijk lentezonnetje!

Welke seizoensproducten zijn er nog meer?
Naast deze zes lentetoppers komt er nog veel meer lekkers van de biologische akkers komende maanden. Bekijk de hele seizoenskalender hieronder. Welke lenteproducten zet jij vandaag op tafel?

In deze kalender vind je producten die in een bepaalde maand van het land komen, en producten die goed te bewaren zijn en daardoor een duurzame keuze. Bijvoorbeeld appels, die worden geoogst in september en oktober, maar kunnen goed bewaard worden zodat jij ook in april kan genieten van een heerlijke biologische appel.

Meer weten over dit onderwerp?

  • In dit artikel ontdek je meer tips over hoe je lokaal en seizoensgebonden kunt eten
  • Hier vind je een lijst met lokale biologische ondernemers waar jij je seizoensproducten kunt kopen
  • Benieuwd hoe lokale biologische boeren te werk gaan? Lees het interview met biodynamische boer Joris.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)