De kringloop op een biologische veehouderij

31-12-19 10:03

Overstappen op biologische melk, kaas en eieren betekent kiezen voor de smaak van de natuur. Biologische koeien lopen namelijk zoveel mogelijk buiten en eten daar het verse gras, vol met klavers en kruiden. Échte fijnproevers proeven misschien zelfs de seizoenen terug in een lekker stuk biologische kaas. Legkippen hebben binnen én buiten veel ruimte om te scharrelen. Biologische melk, kaas en eieren zijn daarmee niet alleen lekker voor jezelf, ze zijn ook ongelofelijk belangrijk voor de dieren en het landschap. Waarom lees je hieronder.

Waarom kringloop belangrijk is voor jou en de natuur

In Nederland leven er veel landbouwdieren dicht op elkaar met overbemesting en de stikstofcrisis als gevolg. Koeien die buiten in ruime weilanden grazen, zoals bij biologische boeren, kunnen juist een zegen zijn voor natuur en landschap. Dat zit zo. Een dier is een schakel in de kringloop. Biologische boeren houden nooit meer koeien dan hun land aan gras geeft en aan mest kan opnemen. Al het ruwvoer (gras, hooi en kuilgras) dat een biologische koe eet, komt van eigen land. Alleen de (biologische!) koeienbrokjes mogen aangekocht worden maar daar eet ze relatief weinig van. En alle mest die zij produceert, is hartstikke nuttig om het land vruchtbaar te houden. In de biologische landbouw zal dan ook nooit een mestoverschot ontstaan. Dat is goed nieuws voor het grond- en slootwater, dat niet vervuild wordt door overbemesting. En dat is weer lekker voor alle dieren in de sloot, zoals kikkers.

Bloemrijke weilanden

Wetenschappers hebben ooit berekend dat kringlooplandbouw uit maximaal één koe (plus haar kalf) per hectare kan bestaan. Een biologische boer met honderd koeien draagt dus ook zorg voor wel honderd hectare weiland en akkers. Omdat biologische boeren geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken, krijgt de natuur op al deze hectares veel meer kans om zich natuurlijk te ontwikkelen. Die natuurontwikkeling begint bij het vruchtbaar houden van de bodem met dierlijke mest en compost, dat weer voedsel is voor het leven onder de grond, zoals wormen. En die vruchtbare bodem zorgt weer voor lekker sappig gras, waar de koeien van kunnen grazen.

Meer weide- en akkervogels

Maar niet alleen wormen profiteren van zo’n vruchtbare bodem. Met een rijk bodemleven, met veel leven onder de grond, wordt het boven de grond ook vanzelf een levendige boel. Want al die bodemdiertjes zijn voedsel voor de weide- en akkervogels. Bovendien kunnen in bestrijdingsmiddel-vrije weilanden en langs de schone sloten bijzondere kruiden en bloemen gaan groeien, die weer een trekpleister zijn voor bijen. Die op hun beurt weer de bloemen bestuiven. Bloemrijke weilanden bieden niet alleen een gevarieerde en verse maaltijd aan de koeien (voor maar ze zijn ook een lust voor het oog.

Bomen en struiken in de kippenuitloop

Ook kippen kunnen in de biologische landbouw lekker naar buiten, maar kippen zijn van origine bosvogels. Daarom planten biologische boeren vaak struiken en bomen in het weiland. Zo voelen de dieren zich beschut tegen vossen en roofvogels. Sommige boeren planten zelfs noten- of fruitbomen. Deze boeren kunnen van de gewassen in de kippenren dus ook nog oogsten. In zo’n begroeid weiland voelt de kip zich kiplekker en het levert de boer nog een extraatje op. Daarnaast ziet het er ook nog eens prachtig uit in het landschap.

Kortom, de overstap naar biologische melk, kaas en eieren is een makkelijke manier om impact te maken. Hiermee draag je bij aan een mooi landschap en aan een gesloten kringloop waarin alle soorten hun eigen plek innemen.

Hoe herken ik een biologisch product?

Op de kaas, melk en eieren vindt je altijd het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje). Een biologisch ei herken je behalve aan het biologisch keurmerk op het doosje, ook aan de code op het ei zelf. Op alle eieren staat een stempel: 0 = een biologisch ei, 1 = vrije uitloop ei, 2 = een scharrelei en 3 = een kooiei. Daarnaast staat het land van herkomst, dat is meestal NL. Dat betekent dat het ei uit Nederland komt. Het nummer daarna is het registratienummer van de boerderij.

Biologische producten kun je op heel veel plekken kopen. Zeker melk en eieren zijn breed verkrijgbaar. In de supermarkt is vaak een klein assortiment biologische kaas. Mocht jouw favoriet er nu niet bij zitten, dan vind je bij de bio speciaalzaak vaak een breder assortiment aan biologische kazen. Of bijvoorbeeld direct bij een bioboer die zelf ook kaas maakt. En dat is dan weer lekker voor je lunch (en voor de koe).

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

Tags

overstapweken

vind-ik-leuk(s)