Biologische landbouw voor een gezonde bodem

31-12-19 10:05

Overstappen naar biologische aardappelen en graanproducten, zoals brood of haver, betekent kiezen voor voedzame producten vol smaak. Zo krijgen biologische broden de tijd om te rijzen, zodat synthetische broodverbeteraars overbodig zijn. En biologische aardappels worden geteeld zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Biologisch producten zijn dus lekker voor jou, maar wist je ook dat ze ongelofelijk belangrijk zijn voor een gezonde bodem?

Waarom een gezonde bodem zo belangrijk is

De bodem is de basis voor een biologische boer. Dat zit zo. Gewassen, zoals graan, maken met hun lange wortels de bodem tot op een diepe laag luchtig. Dat helpt het bodemleven (zoals wormen, schimmels en bacteriën) om ook tot op een diepe laag te woelen en krioelen. Doordat een biologische boer geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, leven hierin veel verschillende bodemdiertjes. De luchtige en poreuze bodem, die dit rijke bodemleven in samenwerking met het graan maakt, heeft bijzondere eigenschappen. Als het hard regent, zuigt het als een gulzige spons het regenwater op en voorkomt het overstromingen. Bij droogte kan de bodem beter vocht vasthouden en wordt er juist uitdroging voorkomen. Bovendien heeft grond met een rijk bodemleven meer samenhang, waardoor de losse bodemdeeltjes beter op hun plek blijven liggen en minder gevoelig zijn voor erosie. Met oog op de klimaatverandering – waarin we vaker met extreme regenval, droogteperiodes en stormen te maken krijgen – is een veerkrachtige bodem van levensbelang voor mens, dier, plant en natuur.

Een veerkrachtige bodem tegen klimaatverandering

Biologisch bodembeheer met graanteelt heeft nog meer voordelen voor onze leefomgeving. Een biologische boer gebruikt geen kunstmest maar houdt de bodem vruchtbaar met compost en dierlijke mest. Ook de graanwortels, die na de oogst tot op de diepe bodemlagen achterblijven, zijn een boost voor de bodemkwaliteit. Een rijk bodemleven kan deze plantenresten en meststoffen namelijk omzetten in humus: een geniaal stofje dat het waterbergend vermogen en de erosiebestendigheid van de bodem enorm versterkt. Maar dat niet alleen: met het aanmaken van humus wordt er significant veel CO2 vastgelegd in de grond. Volgens de Verenigde Naties is goed bodembeheer, zoals biologische boeren doen, zelfs één van de belangrijkste pijlers om de toename van CO2 in de atmosfeer terug te dringen en klimaatverandering te stoppen.

Sterke aardappelrassen

Biologisch boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, want deze middelen zijn vaak niet goed voor het bodemleven. Dat is soms wel een uitdaging, want gewassen zoals aardappels zijn heel gevoelig voor bepaalde schimmelziektes als phythophthora (spreek je uit als fie-tof-tra). Daarom werken biologische boeren tegenwoordig met aardappelrassen die een sterke natuurlijke weerstand tegen deze ziekte hebben. Het bijzondere aan deze aardappels is dat aardappel veredelaars, -telers en supermarktketens er voor gekozen hebben om deze sterke rassen samen in de markt te zetten. Zij hebben met elkaar afgesproken om deze robuuste rassen voorrang te geven: bij de productie van pootgoed (jonge plantjes), bij de teelt en in de winkel. Door met elkaar voor deze sterke aardappelrassen te kiezen, hebben de boeren, handelaren en winkeliers met elkaar het risico op oogstverlies op een duurzame en innovatieve manier aangepakt.

Zo zie je dat overstappen naar biologische aardappelen, brood en haver is een makkelijke manier om impact te maken. Hiermee werk je mee aan een vitale bodem, help je mee aan de oplossing voor klimaatverandering en draag je bij aan innovatieve samenwerkingen. En het is nog lekker ook!

Hoe herken ik een biologisch product?

Bij haver of aardappels staat altijd het Europees biologisch keurmerk (‘het groene blaadje’) op de zak. Dit kan niet missen. Bij brood kun je misschien in de war raken door termen als ‘ambachtelijk, oer of rustiek’, want betekent dat hetzelfde als biologisch, of niet? Niet per se, dus let altijd op het label: wanneer je brood koopt in een winkel waar zowel gangbare als biologisch broden worden verkocht, dan moet het duidelijk zijn welke biologisch is. Dat kan op twee manieren:

  • het brood is voorverpakt en er staat een sticker op met het Europese biologisch keurmerk, of
  • het biologisch brood is voorzien van eetpapier (of ouwel) waar het Europese biologisch keurmerk op staat.

In een winkel waar ook niet-biologische producten verkocht worden, is het verplicht om het Europese biologisch keurmerk op de verpakking te hebben. Let daar dus altijd op. In een biologische speciaalzaak weet je zeker dat wat je koopt biologisch is, omdat deze winkels elke biologische producten in hun assortiment hebben.

Biologische producten kun je op veel plekken kopen. In de supermarkt is vaak een klein assortiment biologisch brood, aardappels en haverproducten verkrijgbaar. Mocht jouw favoriet er nu niet bij zitten, dan vind je bij de bio speciaalzaak vaak een breder assortiment aan biologische broden, graanproducten en aardappelen. Dus als je van afwisseling en nieuwe producten houdt, is dat de plek voor jou. En dat is dan weer lekker voor jou!

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

Tags

overstapweken

vind-ik-leuk(s)