8 tips voor een makkelijke en lekkere biologische lunch

08-07-20 15:33

Ben jij klaar met je boterham met pindakaas voor de lunch? Er zijn genoeg manieren om een lekkere, makkelijke en snelle lunch te maken die jou een ware energieboost geeft. Met deze 8 tips maak je een biologische lunch om je vingers bij af te likken.

Waarom biologisch?
Elke keer dat je biologisch koopt draag je bij aan een duurzamere, schonere en eerlijkere wereld. Als jij zelf je eigen lunch maakt, weet je zeker dat alles biologisch, vers én naar jouw smaak is. Biologische boeren maken hun producten met respect voor de natuur en dieren. Zo weet je zeker dat de komkommer in jouw salade in de volle grond geteeld is, de tijd heeft gehad om te groeien en dat er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Of ga je voor biologische yoghurt of eieren? Dan kies je voor een beter leven voor de dieren: ze krijgen meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen en kunnen lekker veel naar buiten. Wel zo lekker! Let er bij het boodschappen doen op dat het groene blaadje op de verpakking staat: het Europees biologisch keurmerk. Hieraan herken je biologische producten!

Of je nou thuis luncht, op kantoor of op school: met deze 8 tips tover je binnen no time een heerlijke biologische lunch op tafel.

1. Sandwich: eindeloze opties
Met de old-school sandwich kun je eindeloos variëren. Kijk eens verder dan het broodje pindakaas en maak er een waar feestje van. Beleg je sandwich bijvoorbeeld op de volgende manieren:

2. Stel je eigen salade samen
Een salade voor de lunch is lekker, licht én zo gemaakt. Mix en match jouw favoriete biologische groenten, granen en toppings, en maak je salade af met een lekkere dressing. Laat je inspireren door deze salades:

3. Wrap it up!
Een wrap als lunch: waarom niet? Ze zijn snel, makkelijk en je kunt ze goed bewaren in de vriezer.

4. Restjes van gisteravond
Leftovers van gister? Gooi ze niet weg maar gebruik ze als lunch! Ga voor de koude versie of zet het even in de magnetron. Je kunt ook expres te veel koken voor het avondeten zodat je lunch voor morgen al klaar is. Bewaar het in een bakje en trek deze de volgende dag uit de koelkast voor de lunch. Makkelijker kan niet! Deze 4 gerechten smaken de volgende dag nóg lekkerder:

5. Soep: een warme lunch
Soep is een echte lunch-topper: je kunt er makkelijk veel tegelijk van maken en het invriezen om later te gebruiken. Maak op een zondagmiddag een grote pan en je hebt er de hele week profijt van.

Als je wat extra tijd hebt: bak een broodje af in de oven voor erbij! Lekker met wat kaas, olijfolie of kruidenboter eroverheen. Eet smakelijk!

6. Bak je eigen quiche
Een quiche is een hartige taart met een vulling van ei, groenten en eventueel vlees of vis. Het is zowel warm als koud lekker, dus je kan ‘m mooi de avond van te voren maken. Haal biologische eieren in huis, vul je quiche met jouw favoriete ingrediënten, even in de oven en klaar. Ga bijvoorbeeld voor één van deze combinaties:

7. Zoet: bananenbrood
Zoetekauw? Ga voor bananenbrood! Heerlijk als ‘ie net de oven uit komt, maar net zo lekker om later op te eten. Extra fijn: biologische bananen vind je in vrijwel elke supermarkt en in iedere biologische winkel. Met een laagje pindakaas maak je jouw bananenbrood helemaal af!

8. Biologische yoghurt met fruit en (zelfgemaakte) granola
Een kommetje biologische yoghurt of kwark met fruit en zelfgemaakte granola eet je normaal misschien als ontbijt, maar is ook een hartstikke lekkere lunch. Koop granola in de supermarkt of maak het zelf. Zelf granola maken is hartstikke makkelijk:

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)