5 tips voor jouw duurzame barbecue

13-07-21 14:59

De geur van hete kolen, een zwoele zomeravond en goed gezelschap: dat is hét ultieme barbecue gevoel! Maar helaas is de gemiddelde barbecue niet erg duurzaam, want er komen veel broeikasgassen vrij en er wordt vaak voedsel verspild. Is jouw zomeravond niet compleet zonder barbecue, maar wil je genieten met respect voor mens, dier en milieu? Kies dan voor een biologische en duurzame barbecue! In dit artikel geven wij jou 5 tips zodat jij deze zomer onbezorgd kunt genieten.

1. Ga voor (meer) vegetarisch!
Een barbecue zonder vlees? Yes please! Een dagje minder vlees is namelijk goed voor het milieu. Bij de productie van vlees komen veel broeikasgassen vrij, met rund- en lamsvlees als de grootste boosdoeners. Daarnaast past minder vlees perfect binnen de waarden van biologisch. Wanneer je minder vlees eet, zijn er minder dieren nodig voor voedselproductie en is er (letterlijk en figuurlijk) meer ruimte voor dierenwelzijn. Minder of geen vlees op je barbecue is dus een goed idee, en er zijn heel veel lekkere alternatieven waarmee je geen seconde het vlees zult missen! Denk bijvoorbeeld aan tofu, tempeh, noten, groenten zoals venkel, of ga voor een biologische vleesvervanger. In dit artikel hebben we voor jou heerlijke biologische vleesvervangers op een rijtje gezet, die je barbecue helemaal compleet maken. Of probeer eens deze portobello sandwich. Je kunt de burger vullen met alles wat je lekker lijkt, en daarna kun je de ‘sandwich’ roosteren op de barbecue. Dat wordt genieten!

2. Toch een stukje vlees? Kies dan voor biologisch!
Wil je toch een stukje vlees eten op de barbecue? Ga dan voor biologisch vlees. Want kiezen voor biologisch vlees, betekent kiezen voor meer dierenwelzijn. Een belangrijk uitgangspunt van biologisch is namelijk dat de boer zoveel mogelijk rekening houdt met de natuurlijke behoeften en gedragingen van een dier. Hiervoor moet de boer zich houden aan strenge regels rondom dierenwelzijn. Zo kunnen biologische koeien zelf heerlijk buiten grazen, hebben ze meer beweegruimte en kunnen ze altijd naar buiten wanneer het weer dat toelaat. Ook binnen hebben de dieren zoveel mogelijk ruimte. Experimenteer eens met deze leghaantjes met zoete twist, die kan je in plaats van in de braadpan ook heerlijk op de barbecue bereiden.

3. Eet meer biologische groente!
Naast een lekkere, biologische vleesvervanger of een stukje biologisch vlees, smaken groenten ook heel goed op de barbecue. Niks zo lekker als een groentespies, geroosterde groenten of een lekkere maiskolf met de typische kooltjes smaak! Wanneer je kiest voor biologisch, weet je zeker dat de groenten niet behandeld zijn met chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats daarvan stimuleert de biologische boer een rijk bodemleven, omdat dat bijdraagt aan de gezondheid van de gewassen. Een gezonde bodem is namelijk de basis voor biologisch. Daarnaast maakt de biologische boer gebruik van gewaskeuze en gewasrotatie om ziektes en misoogsten te voorkomen. Kies dus voor biologische groenten op jouw zomerse barbecue, want dat is niet alleen lekker voor jou, maar ook voor de wereld!

4. Koop een barbecue die niet te groot is
Behalve menukeuzes, kun je ook duurzame keuzes maken wat betreft je barbecue. Deze tip is eigenlijk heel simpel: hoe groter de barbecue, hoe langer het duurt voordat de barbecue opgewarmd is en hoe meer brandstof je verbruikt. En dat betekent weer dat er meer broeikasgassen vrijkomen! Pas de grootte van je barbecue aan op grootte van de groep. Dit past goed binnen het gedachtegoed van biologisch, omdat biologische boeren zo goed mogelijk samenwerken met de natuur en aan een beter klimaat. Hiervoor werken biologische boeren aan een gezondere bodem, meer biodiversiteit en minder uitstoot, door bijvoorbeeld natuurlijke mest en compost te gebruiken in plaats van kunstmest. Hierdoor wordt veel uitstoot bij de kunstmestfabriek voorkomen, en blijft de bodem gezond. Koop dus een barbecue op maat, wel zo fijn voor de wereld!

5. Hou het klein en voorkom voedselverspilling!
Voorkom dat je tijdens het barbecueën blijft zitten met allerlei aangebroken producten, die je eigenlijk door de warmte buiten niet meer lang kunt bewaren. De oplossing hiervoor? Kies voor kleine porties, en vul ze regelmatig bij. Probeer daarnaast van te voren te berekenen hoeveel je nodig denkt te hebben, zodat voedselverspilling voorkomen kan worden. Doe dus inkopen op maat. Toch teveel gekocht? Gooi het direct op de barbecue, en bewaar het daarna in de koelkast. Zo kan je er op een later moment nog van genieten. Naast inkopen doen op maat, is het goed om producten te kiezen die lokaal geproduceerd zijn, uit het seizoen komen én biologisch zijn. Seizoensgebonden past perfect bij lokaal kopen, omdat je eet wat er op dát moment van de Hollandse akkers komt. Een biologische, lokale en seizoensgebonden barbecue daagt je uit om creatief te zijn. Maar op die manier word je barbecue pas echt zomers!

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)