Ga aan de slag met fermentatie (video)

14-12-21 18:42

Wil je op een leuke en makkelijke manier de houdbaarheid van je producten verlengen? Ga dan zelf aan de slag met fermenteren! Maandag 22 november organiseerden wij de gratis workshop ‘Fermenteren kun je leren’, waarin fermentatie-expert Moritz Huber en Anne Luz Pijnenburg ons leerden hoe fermentatie werkt én hoe je zelf thuis kimchi maakt. Heb je de workshop gemist, of wil je het allemaal nog even rustig doornemen? Bekijk dan de video hieronder. Verder lees je in dit artikel extra info en tips over het fermentatieproces.

Kijk de workshop terug
Scroll naar beneden voor de boodschappenlijst

Wat is fermenteren?
Fermenteren is het laten rotten van voedsel op een gecontroleerde manier om het zo langer houdbaar te maken. Als er bij een product micro-organismen (bacteriën, schimmels of gisten) wordt toegevoegd, begint het proces van de fermentatie. Door warmte en vocht gaan deze micro-organismen groeien en maken tijdens deze groei enzymen aan. Enzymen zijn eiwitten die reacties mogelijk maken of versnellen. Hierdoor veranderen de geur, de smaak, het uiterlijk, de zuurgraad, verteerbaarheid en houdbaarheid van een product. Het resultaat is vaak een spannend product

Wat kunnen we thuis allemaal fermenteren?
Veel alledaagse producten zijn gefermenteerd. Je staat er misschien niet zo bij stil maar je eet vaker gefermenteerd voedsel dan dat je denkt. Denk bijvoorbeeld aan kaas, brood, sojasaus en azijn. Als je zelf wilt beginnen met fermenteren, kan je het beste beginnen met groenten. Je kan veel groenten fermenteren, voornamelijk de stevige groenten. Hieronder een lijstje met groenten die je o.a. kan fermenteren:

  • Verschillende soorten kolen
  • Pompoen
  • Wortel
  • Rode biet
  • Ui
  • Koolraap
  • Paprika
  • Bloemkool
  • Pepers

Waarom het fijn is om met biologische producten te fermenteren
Om het fermentatieproces te laten beginnen zijn er bacteriën nodig. Deze bacterien zitten al op je groenten en fruit. Dat is niet erg, dit zijn namelijk goede bacteriën, ook wel melkzuurbacteriën genoemd. Wanneer groenten bespoten zijn met chemische bestrijdingsmiddelen heeft dit effect op het fermentatieproces. De bacteriën kunnen door de pesticiden minder goed hun werk doen waardoor de fermentatie ook minder goed verloopt. Deze bacteriën zijn juist erg belangrijk omdat zij het fermentatieproces op gang brengen. In de biologische landbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen verboden. Dat is niet alleen lekker voor jou, maar ook voor de fermentatie!

Ga zelf aan de slag!
Bekijk de fermentatie-workshop terug om stapsgewijs door het proces te gaan. Moritz en Anne Luz leggen haarfijn uit wat fermentatie precies is en hoe je zelf kunt beginnen met fermenteren. Na afloop zal je zien hoe makkelijk het eigenlijk is en het steeds vaker willen doen.

Wat heb je nodig?
In de workshop leggen Moritz en Anne Luz uit hoe je kimchi maakt. Hiervoor heb je nodig:

  • 1 fermentatiepot* (1 liter)
  • schone steen/gewicht
  • weegschaal
  • mengkom
  • mes en snijplank

Ingrediënten:

  • 300 gram biologische kool
  • 200 gram water
  • 18 gram zeezout
  • 100 gram biologische wortel
  • 50 gram biologische prei
  • 50 gram biologische knoflook
  • stukje biologische gember
  • gochugaru peper of chili vlokken

*Fermentatiepotten zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, vormen en prijzen. Welke je ook kiest, het moet een glazen pot zijn met een rubberen ring. Hierdoor kunnen gassen wel ontsnappen, maar komt er geen zuurstof bij de pot. Een weckpot werkt bijvoorbeeld heel goed. Deze zijn verkrijgbaar bij verschillende online webshops en fysieke winkels.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het ‘groene blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)