Is biologisch eten en drinken gezonder?

30-11-21 15:53

Biologisch heeft veel voordelen voor mens, dier en milieu. Maar is biologisch ook gezonder? Dat is een vraag die we vaak gesteld krijgen. Laten we beginnen met de definitie van ‘gezondheid’: hiermee bedoelen we natuurlijk onze eigen gezondheid, maar ook die van planten, dieren, de bodem en de leefomgeving. We kijken dus naar gezondheid in de breedste zin van het woord. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe het zit!

Persoonlijke gezondheid hangt van veel factoren af
Is biologische voeding gezonder voor mijzelf? Dat is een lastige vraag om simpel met ja of nee te beantwoorden. Ten eerste zijn er producten die passen in een gezonde voeding, en producten die daar niet in passen. Biologische producten kunnen, net als gangbare producten, in beide categorieën vallen. Zo is biologische suiker bijvoorbeeld niet per definitie gezond voor jou als persoon (wel voor de natuur, waar we later op terugkomen) en ligt het er bij samengestelde producten aan wat precies de ingrediënten zijn. Biologische producten zijn daarom niet per definitie gezond voor jouw lijf. Daarnaast hangt onze eigen gezondheid van heel veel factoren af, zoals leefstijl, beweging, (erfelijke) ziektes, stress en voeding. Hierdoor is het moeilijk om te bepalen welke specifieke factor jou gezond(er) maakt. Eet jij veel biologische voeding en voel je je heel fit, dan is het moeilijk te bewijzen dat dat komt door de biologische voeding. Het is waarschijnlijk het gevolg van een combinatie van leefstijlfactoren. Dat gezegd hebbende, er wordt wel veel onderzoek gedaan naar biologische producten, waaruit blijkt dat ze meer voedingsstoffen bevatten, meer antioxidanten en minder pesticiden, zware metalen en stikstof. En dat is sowieso mooi meegenomen!

Biologische dieren worden minder vaak ziek
Biologisch heeft niet alleen betrekking op onze eigen gezondheid, maar ook op die van dieren. Drie dingen zijn belangrijk voor een biologische veehouder voor de gezondheid van zijn dieren: het ras, het voer en ziektebestrijding. Biologische veehouders zijn heel zorgvuldig in het kiezen van de dieren voor op hun veehouderij. Ze kijken welke genetische eigenschappen belangrijk zijn voor de condities en grondsoort op hun bedrijf, en welk ras daarbij past. Biologische boeren geven daarnaast hun dieren ook divers eten. Dit doen ze bijvoorbeeld door kruidenrijk grasland te zaaien. In deze kruiden zitten verschillende soorten mineralen en eiwitten die helpen bij de vertering. Het eten van al die kruiden kan zelfs ook helpen tegen sommige kwaaltjes bij de dieren. De boeren nemen dus veel maatregelen zodat de dieren zo min mogelijk ziek worden. En dit werkt: uit onderzoek blijkt dat de dierenartskosten op biologische melkveebedrijven 55% lager zijn dan op niet-biologische melkveebedrijven.

  • Lees hier meer over biologisch en dierenwelzijn

Biologisch = fijn voor de planten en omgeving
Ook de gezondheid van planten en de omgeving tellen mee. Een gezonde bodem is voor een biologische boer heilig. Zonder een gezonde bodem immers geen gezonde gewassen. Dat doen biologische boeren door bijvoorbeeld resistente rassen te kiezen die goed tegen ziekten en plagen kunnen. Dit soort natuurlijke methoden zijn nodig, want biologische boeren gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen om ziekten en plagen tegen te gaan. Bestrijdingsmiddelen komen namelijk in de bodem en het grondwater terecht, en dat is niet goed voor de natuur en leefomgeving. Ook kunstmest is voor de biologische boer een ‘no-go’, de biologische boer gebruikt enkel natuurlijke mest en compost om de bodem te voeden. Zo blijft de bodem rijk aan voedingsstoffen en biodiversiteit. Uit onderzoek blijkt dat biologische bodems meer micro-organismen bevatten en ook meer grotere dieren, zoals vogels, aantrekken. Biologisch is dus fijn voor de planten, bodem en omgeving!

Kortom, we kunnen niet stellen dat je door het eten van biologische voeding per definitie gezond bent of wordt. Een aantal onderzoeken wijst wel op de gezonde eigenschappen van biologische voeding, maar gezondheid bestaat uit een combinatie van heel veel factoren. Wat we wél zeker weten is dat biologisch een goede keuze is voor de gezondheid van dieren, planten en de natuur. Wanneer je kiest voor biologisch, dan kies je voor een systeem dat bouwt aan een gezondere wereld, in de breedste zin van het woord.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)