Lekker lokaal én lekker biologisch: waarom kopen we steeds vaker uit de korte keten?

26-10-21 16:32

Steeds vaker kopen we lokale producten. Zeven van de tien Nederlandse consumenten geven aan vaker bij lokale ondernemers te kopen dan vóór de coronacrisis. Tegelijkertijd groeit de vraag naar biologisch. Dit zijn goede ontwikkelingen, want zo dragen we bij aan betere zorg voor mens en milieu. Benieuwd hoe dat precies zit? We leggen je graag uit wat de voordelen van biologisch en lokaal eten zijn!

Lokaal voedsel = producten van Nederlandse boeren
Lokaal voedsel is eten dat zo dichtbij mogelijk is geproduceerd. In heel Nederland telen biologische boeren lekkere producten, zoals aardappels, wortels en peren. Omdat de omstandigheden per seizoen veranderen kunnen ze niet het hele jaar door alle producten telen. Op dit moment is het herfst, dus dat betekent dat we nu bijvoorbeeld pompoenen van eigen bodem kunnen eten. Vind je in een ander seizoen -zoals de zomer- pompoenen in de winkel, dan komen ze uit andere landen, zoals Argentinië, Spanje en Egypte. Gelukkig komen er in de zomer weer heerlijke andere producten van Nederlandse bodem, zoals spinazie. Wanneer je meer let op waar je voedsel geproduceerd wordt, dan ontdek je hoe leuk het is om lokaal te eten. Deze producten komen van dichtbij, waarmee je zogenaamde voedselkilometers bespaart én een Nederlandse boer steunt.

Korte verbindingen hebben veel voordelen
Nederlandse boeren kiezen er steeds vaker voor om (een deel van) hun producten lokaal af te zetten. Dit kan via korte ketens: korte verbindingen tussen boer en consument. Het product belandt zonder -of met weinig- tussenschakels bij jou in de fruitschaal of groentelade. Zo hoeft het bijvoorbeeld niet vervoerd te worden met veel vrachtwagens of schepen, hoeft het niet gekoeld te worden in een opslag en is er minder distributie naar verschillende supermarkten en winkels. Zo kunnen we dus heel wat energie besparen. Bovendien help je ook mee voedselverspilling te voorkomen, want helaas gaat er vaak in elke schakel van de keten van boer tot bord voedsel verloren. Bovendien brengen korte ketens stad en platteland dichter bij elkaar: jij als consument krijgt immers meer zicht op hoe je eten wordt verbouwd. Je koopt je producten bijvoorbeeld bij een plaatselijke markt waardoor je een praatje kunt maken met de biologische boer, of je gaat naar een boerderij waar je misschien zelf een kijkje mag nemen op het land.

Biologische boeren bouwen aan een betere wereld
Kiezen voor lokale producten is dus een goede manier om Nederlandse boeren te steunen, de lokale economie te bevorderen en meer te leren over waar je producten vandaan komen. Ook steeds meer biologische boeren verkopen hun producten lokaal. Wanneer je gaat voor biologische én lokale producten dan kies je ook voor betere zorg voor mens, dier en milieu. Biologische boeren bouwen met hun werkwijze namelijk aan een betere wereld. Ze schenken veel aandacht aan het gezond houden van de bodem, zodat toekomstige generaties hier ook nog gewassen op kunnen verbouwen. Daarnaast krijgen biologisch gehouden dieren lekker veel leefruimte, stro om in te liggen en mogen ze altijd naar buiten (zolang de weersomstandigheden het toelaten). Kortom: biologische telers en -veehouders werken samen met de natuur en houden zoveel mogelijk rekening met de natuurlijke behoeften en gedragingen van hun dieren.

Er zitten dus veel pluspunten aan biologisch eten uit de korte keten. Hebben we je overtuigd?

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)