Duik in de keuken met biologisch-dynamische producten

05-10-21 13:23

Het zijn de Demeter weken! Demeter is het internationale kwaliteitskeurmerk voor biodynamische landbouw en voeding. Om meer te weten over Demeter, biologisch-dynamische landbouw én aan de slag te gaan met biodynamische producten gingen we op bezoek bij chefkok Eric van Veluwen voor de workshop ‘biodynamisch koken’. Wil jij ook meer weten over biologisch-dynamisch? Lees dan verder!

Terug naar de intelligente eenvoud
Eric staat op de bres voor een “nieuwe intelligente eenvoud” zoals hij het zelf noemt. Vóór de uitvinding van kunstmest was biologisch namelijk de norm, vertelt hij. Boeren gebruikten geen gewasbescherming en pesticiden, ze werkten met een veelal gesloten kringloop en gingen mee met het ritme van de seizoenen. Daar moeten we weer naar terug, aldus Eric. Hij is groot voorstander van biologisch-dynamische producten.

Wat is biologisch-dynamisch?
Biologisch-dynamische landbouw en voeding is een vorm van biologische landbouw die extra hoge eisen stelt op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. Biologisch-dynamisch voldoet aan alle wettelijke eisen voor biologische voeding zoals die in de EU-wetgeving staan en daarbovenop gelden extra verplichtingen voor dierenwelzijn, bodemkwaliteit, natuur en landschap. Zo houden koeien hun hoorns en kippen hun snavels, en doet een biodynamische boer aan ruime vruchtwisseling. Daarnaast is er ook aandacht voor spirituele en kosmische aspecten, waarbij boeren gebruik maken van een zaaikalender en preparaten. Je herkent biologisch-dynamische producten aan het Demeter-keurmerk.

Waar komt biologisch-dynamisch vandaan?
De biodynamische landbouw ontstond in 1924 als reactie op de uitvinding van kunstmest en heeft aan de wieg gestaan van de biologische landbouw. Antroposoof Rudolf Steiner gaf, op verzoek van verschillende boeren, een ‘landbouwcursus’ die het begin is geweest voor de biodynamische landbouw. Dit was geen cursus zoals je nu zou verwachten, maar een aantal voordrachten. Op de site van Demeter kan je meer lezen over de geschiedenis van de biodynamische landbouw.

Koken met biologisch-dynamische producten
Als je aan de slag gaat met biodynamische groenten en fruit merk je al snel dat je mee moet met de seizoenen. Dat hoeft helemaal niet saai te zijn, leert Eric ons (en weten we natuurlijk al). Er zijn verschillende technieken om mee aan de slag te gaan, zoals fermenteren, poffen of de rookoven gebruiken.

“Het is fantastisch om met biologisch-dynamische producten te werken. De levenskracht uit de producten, die proef je op het bord.”

- Eric van Veluwen

Wil je meer weten over biologisch-dynamisch?

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)