Biologische seizoensproducten: dé manier om het lekkerste uit ieder seizoen te halen

16-09-21 12:33

Het geheim van lokaal en gevarieerd eten? Met de seizoenen mee eten! Verdiep je eens in de heerlijke producten die op dit moment in Nederland geoogst worden. Wij helpen je een handje met deze seizoenskalender. Zo kun je precies zien wanneer je welk product van eigen bodem kunt eten. Maar hoezo willen we eigenlijk lokaal en seizoensgebonden eten? En waarom is dit hét moment om over te stappen op biologisch en lokaal? We leggen het uit!

Pompoenen uit Argentinië of uit Nederland?
Let je bij het boodschappen doen op de verpakkingen en bordjes bij de verse producten? Dan is je vast wel eens opgevallen dat een groot deel van het groente en fruit niet uit Nederland komt. Zo komen frambozen vaak uit Portugal, komt broccoli geregeld uit Spanje en pompoenen uit Argentinië. Dat is jammer, want deze producten telen we ook dichtbij! In Nederland hebben we alleen niet het hele jaar door het geschikte klimaat om alle soorten groenten en fruit te kunnen verbouwen. In deze seizoenskalender zie je in één oogopslag wanneer welke producten in Nederland geoogst worden. Zo wordt lokaal en seizoensgebonden eten heel makkelijk. En dat is fijn, want zo hoeven jouw producten niet van ver geïmporteerd te worden, steun je lokale producenten én kun jij lekker creatief aan de slag met de producten die nu in het seizoen zijn.

Ga, net zoals biologische boeren, mee met de seizoenen
Met de seizoenen mee eten is dus heel waardevol. Ook biologische boeren gaan met de seizoenen mee. Hun hele werkwijze draait namelijk om het samenwerken met de natuur. Biologische boeren zorgen met veel liefde en aandacht voor hun bodem en gewassen. Zo gebruiken ze alleen natuurlijke middelen om hun grond vruchtbaar te houden en plagen te voorkomen. Hun bodem voeden ze met natuurlijke mest, vaak van biologische veehouders uit de buurt. Ze houden hun akkers gezond door veel verschillende gewassen te verbouwen, elk jaar andere gewassen op hetzelfde stuk land te telen en gebruik te maken van natuurlijke vijanden. Zo krijgen insecten en andere dieren minder kans om zich tot een plaag te vormen. Met deze en andere methoden werken biologische boeren iedere dag aan een betere wereld, en jij kunt een handje helpen door vaker voor biologische seizoensproducten te kiezen.

  • Ben je benieuwd hoe je vaker voor lokaal en seizoensgebonden kunt kiezen? We leggen het hier haarfijn uit.

Stap over op biologisch tijdens de Overstapweken!
Ben jij nog niet overgestapt op biologisch? Het zijn nú de Overstapweken, dus laat je inspireren door onze video’s, artikelen en recepten. Kies wat vaker voor de biologische (seizoens)variant. Want kiezen voor biologisch is de lekkerste en makkelijkste manier om een positieve bijdrage te leveren. Lekker voor jou én lekker voor de wereld dus!

Seizoensproducten om nú de biologische variant van te proberen:

  • Pompoen: dé herfstgroente bij uitstek. Probeer eens deze tajine van pompoen met dadels en kikkererwten. Een ware smaaksensatie!
  • Appels: de nieuwe appels komen nu van het land! Ze worden gekoeld opgeslagen zodat we het hele jaar van appels kunnen genieten, maar er gaat niks boven een heerlijke verse appel. Zo uit het vuistje, of maak bijvoorbeeld eens een lekkere appeltaart.
  • Rammenas: heb jij wel eens met rammenas gekookt? Dit is een leuk moment om eens een nieuwe groente te proberen! Rammenas is verwant aan de radijs en heeft een licht-pittige smaak, maar is milder dan radijs. In de herfst vind je ‘m volop bij de biologische speciaalzaak of op de biologische markt. Maak er bijvoorbeeld een lekkere soep van!

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)