25% van de Europese landbouw in 2030 biologisch: waar staan we in Nederland?

23-08-21 15:59

In 2030 gebruiken we ten minste 25% van de landbouwgrond voor biologische landbouw. Dat is één van de doelen die de Europese Commissie in 2020 stelde met de Farm to Fork Strategy. Deze Farm to Fork Strategy is een belangrijk onderdeel van de Europese Green Deal: een reeks beleidsinitiatieven met als doel om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken. 25% biologische landbouwgrond is een mooi doel dat voor sommige Europese landen geen grote uitdaging is. Maar hoe zit dat in ons land? In dit artikel lees je waar Nederland staat en wat we doen om die 25% te bereiken.

Biologisch draagt bij aan een betere wereld
De Farm to Fork Strategy ziet een belangrijke rol weggelegd voor biologisch. Maar waarom? Dat komt omdat biologische boeren zo goed mogelijk samenwerken met de natuur. Ze werken iedere dag aan een beter klimaat met een gezondere bodem, meer biodiversiteit en minder uitstoot. Biologische boeren gebruiken bijvoorbeeld geen kunstmest. Zo besparen ze veel uitstoot, want bij de productie van kunstmest komen veel broeikasgassen vrij. Biologische boeren gebruiken alleen natuurlijke voeding op hun land. Dit draagt ook bij aan de biodiversiteit en waterhuishouding van de bodem. Verder gebruiken ze ook geen chemische bestrijdingsmiddelen, maar hebben ze milieuvriendelijke methoden om ziektes en plagen te voorkomen. Zo voorkomen ze uitputting van de bodem en kunnen toekomstige generaties ook nog op zijn stuk grond gewassen verbouwen. Het is dus van belang dat er meer biologische landbouwgrond komt.

  • Lees hier meer over hoe biologische boeren werken aan een beter klimaat.

Waar staat Nederland?
De Europese Commissie stelt dus een ambitieus doel: in 2030 is ten minste 25% van het Europees landbouwareaal biologisch. Sommige Europese landen zijn al goed op weg om dit doel te bereiken. Europese koploper Liechtenstein heeft momenteel maar liefst 41% biologische landbouwgrond. In de praktijk is dit maar ruim 1.000 hectare, aangezien Liechtenstein één van de kleinste landen ter wereld is. Ook Oostenrijk doet het erg goed met 25,3% biologische landbouwgrond, en Estland, Zweden en Tsjechië zijn goed op weg met ondertussen al meer dan 10% biologisch landbouwareaal. Maar met 3,8% bungelt Nederland helaas ver onder het Europees gemiddelde van 7,9%. Overigens zijn er ook landen die het minder goed doen dan Nederland: Verenigd Koninkrijk heeft 2,6% biologische landbouwgrond en Malta 0,5%. Hoe dan ook, wanneer we kijken naar de biologische landbouw in Nederland kunnen we niets anders stellen dan dat de stap naar 25% erg ambitieus is.

Percentage biologisch landbouwareaal: de top 10 landen, Nederland en de laagste 3 landen (bron)

Wat werkt: meer aandacht, kennis en kunde, en stimulatie vanuit de overheid
Met 3,8% biologische landbouwgrond moet Nederland dus nog grote sprongen maken, maar er is een stijgende lijn te zien. In Flevoland gaat het bijvoorbeeld de goede kant op. Daar ligt het aandeel biologische landbouwgrond inmiddels al op 12,8%. Dat komt onder andere omdat er in de provincie veel aandacht is voor het onderwerp en boeren veel kennis en kunde met elkaar uitwisselen. In veel Europese landen is er stimulatie vanuit de overheid om het doel van 25% biologische landbouwgrond te realiseren. In Frankrijk is er bijvoorbeeld een wetsvoorstel aangenomen waarmee kantines worden verplicht om 50% van het aanbod uit biologische producten te laten bestaan in 2022. In Denemarken ontwikkelde de overheid het Danish Organic Action Plan 2020 om het biologisch areaal in 2020 te verdubbelen. Ook in Nederland zijn er eerder dit jaar vier moties aangenomen ter bevordering van de biologische landbouw en voeding. Hierdoor komt er meer aandacht voor biologisch in de winkel en krijgen biologische boeren meer steun. Ook jijzelf kunt Nederland naar de 25% helpen! Door te kiezen voor biologisch draag je bij aan een grotere vraag en zullen boeren het aanbod gaan vergroten door meer biologisch produceren. Zo werken we samen aan een levendige biodiversiteit, een gezonder klimaat, schoner water en meer vruchtbare bodem.

  • Lees hier meer over de moties die in mei 2021 werden aangenomen.

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)