Gerrit Marsman boert aan de rand van de voormalige Zuiderzee

07-06-21 13:42

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende producenten! Waarom kiezen zij voor een biologische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Biologische boer Gerrit Marsman vertelt!

Aan de rand van wat vroeger de Zuiderzee was, staat het biologische familiebedrijf van Gerrit Marsman. Het was de eerste boerderij in de Noordoostpolder en eentje die tachtig jaar later van alle markten thuis is. Zo vind je op het erf 65 koeien, 250 kippen, enkele varkens, een eigen kaasmakerij en bijna dertig hectare grond waar sla, spinazie, wortelen, andijvie en vele andere groenten worden geteeld. De oogst, zuivel en het vlees worden verkocht in de eigen winkel aan huis, op markten door het hele land en aan een biologische groothandel.

Biologisch, maar niet vanwege het stickertje

Het bedrijf werd vanaf 1956 bewoond door Gerrits grootvader. Dertig jaar later, in 1987, nam zijn vader het over. Daarmee werd de boerderij meteen ook biologisch. Gerrit senior besloot de melk zelf te verwerken en de kaas te verkopen. ‘Onze klanten vroegen vervolgens ook om groente. Dat werd destijds aangekocht, totdat er tien jaar later een stagiair bij ons kwam werken die graag met groente aan de slag wilde. Zo gezegd, zo gedaan’, vertelt Gerrit. De keuze voor biologisch was overigens snel gemaakt. ‘Mijn vader vindt dat biologisch boeren de meest mens-, milieu- en diervriendelijke optie is. Onze manier van werken is bio, maar we doen het niet vanwege het stickertje.’

Biologisch is veel wisselen van gewassen en meer producten telen

De boer vertelt dat hij op verschillende gangbare bedrijven heeft gewerkt. Hij heeft er veel kennis opgedaan en legt uit waarom biologische boeren volgens hem veel van hun gangbare collega’s kunnen leren. ‘Velen van hen doen al generaties hetzelfde en zijn echt van die enorme vakidioten. Ze weten alles af van een bepaald product of een kleine selectie producten, waar veel biologische boeren vooral pioniers zijn die nog zoeken naar een juiste manier van omgang met het land. Daarbij moet je veel van gewas wisselen en dus meer producten telen. Soms weet je daardoor net iets minder af van al die producten dan collega’s uit de gangbare sector die al jaren met één of een klein aantal gewassen werken. Wij proberen het beste van beide werelden te combineren.’

Zoveel mogelijk een gesloten kringloop

Op het bedrijf werken 10-25 mensen, afhankelijk van het seizoen. Gerrit ontfermt zich over de groenteteelt, zijn vader over de veehouderij, zijn moeder staat in de winkel en zijn zwager houdt zich bezig met de zakelijke kant van het bedrijf. Veel van de groente wordt met de hand geoogst. Ook proberen Gerrit en zijn familie een gesloten kringloop te hanteren. De dieren op het erf krijgen biologische voeding, grotendeels bestaande uit gras en kuil van eigen land, aangevuld met biologische brokken. Ook krijgen ze regelmatig gecomposteerd maaisel vanuit het naastgelegen natuurgebied De Weerribben om over het land uit te rijden als mest. Verder wordt er nauwelijks tot geen antibiotica gebruikt en loopt het vee een groot deel van het jaar buiten.

Groenstroken voor een warmere grond

Langs het land zijn op verschillende plekken groenstroken aangelegd. Niet alleen in het kader van mens-, dier- en milieuvriendelijkheid, maar ook omdat het een praktische functie heeft. ‘Aan de noordkant staat een complete singel om de wind vanuit die richting te breken, die we hier in de polder vaak hebben - met name in het voorjaar. Hierdoor warmt de grond sneller op, waardoor je eerder je groente kunt leveren. Zo hoeven inkooporganisaties hun sla niet uit Spanje te halen, maar gewoon uit Nederland.’

Het bedrijf verhuizen, dat is geen optie voor de boer. ‘Deze plek is uniek. Wij zitten hier op het Blokzijlzand: het fijnste zand van Nederland en ideaal voor groenteteelt. Het zorgt er namelijk zelf voor dat het grondwater omhoog komt. Wij moeten alleen water geven tijdens het planten, maar daarna redden de gewassen zichzelf. Daarnaast is de grond vrij zacht, wat prettig is voor de mensen die op het land werken.’

Meer biologische boeren door beleid van de overheid

Gerrit ziet dat er steeds meer interesse is van boeren om biologisch te produceren. ‘Het aandeel groeit, maar niet zo hard als het zou moeten.’ Hij hoopt op ander beleid vanuit de overheid. ‘Stel de prijs van gangbaar en bio gelijk. Als de overheid wil dat er meer biologisch gegeten wordt, dan zouden we volgens mij btw op bio moeten afschaffen.’

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)