Begin je eigen biologische moestuin

27-05-21 15:58

Je eigen biologische groente en fruit telen in jouw tuin, op je balkon of de vensterbank? Dat kan jij ook! Op zondag 25 april organiseerden we de online workshop Begin je eigen biologische moestuin waarin Marjolein Keuning en professioneel teler Marieke Bouws ons alles leerden over de grond, zaaien, onkruid en plagen op een natuurlijke manier aanpakken en nog veel meer. Heb je de workshop gemist, of wil je het allemaal nog even rustig doornemen? In dit artikel zetten we de instructies en (extra) tips nog even op een rij en vind je de link naar de workshop, zodat je hem nog eens helemaal terug kunt kijken.

Bekijk nu de workshop terug

Wat heb je nodig?

Om te beginnen met jouw biologische moestuin heb je nodig:

 • Een mooie plek: in de tuin, op het balkon of in de vensterbank. Het liefst met zon, maar ook in de schaduw kan je het een en ander laten groeien.
 • Potten of bakken (als je niet in de volle grond gaat telen)
 • Biologische zaden
 • Goede potgrond (als je in potten of bakken gaat moestuinieren)

Biologische zaden (of plantjes) en goede potgrond kun je op verschillende plekken kopen, zoals online bij een aantal webshops die zich specifiek richten op biologische zaden of planten. Maar ook biologische speciaalzaken verkopen regelmatig zaden en potgrond, evenals sommige tuincentra. Let bij het kopen van biologische zaden en planten altijd op het Europese biologische keurmerk (het ‘groene blaadje’). Voor potgrond geldt dat het (nog) niet biologisch gecertificeerd is, dus daarop zal je het keurmerk niet vinden. Bekijk daarom altijd wat erin zit: hoe meer compost hoe beter. Turf is slecht voor het milieu, dus dat kan je beter mijden.

Daarnaast kan je ook een snoeischaar of een schepje aanschaffen, maar dat is niet noodzakelijk.

Wat zijn makkelijke gewassen voor de beginnende moestuinierder?

Een tip is om vooral te telen wat je lekker vindt om te eten. Je gaat tenslotte eten wat je uit je biologische moestuin oogst! Dat gezegd hebbende, zijn de volgende gewassen gemakkelijk om mee te beginnen:

 • Courgette
 • Sla
 • Rode biet
 • Snijbiet
 • Spinazie
 • Peultjes
 • Aardbeien
 • Rozemarijn
 • Peterselie

Een biologische moestuin

Als je jouw moestuin op biologische wijze gaat houden dan gebruik je geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat is wel zo lekker, want uiteindelijk ga je jouw geoogste groente en fruit natuurlijk opeten. Dat betekent wel dat je regelmatig met de hand onkruid moet verwijderen uit jouw moestuin. Zo zie je ook meteen hoe snel je plantjes groeien.

Als je jouw plantjes extra voeding wilt geven kan je dat het beste met compost doen. Misschien heb je wel een eigen composthoop, of een wormenhotel, maar je kan biologische compost ook in de winkel kopen. Zo kun je aan het eind van het seizoen heerlijk genieten van biologische groente en fruit uit eigen tuin!

Aan het eind van de workshop tipte Marieke om vooral gewoon lekker aan de slag te gaan. Onderweg zul je merken wat wel, en wat niet werkt in jouw moestuin. Door dingen uit te proberen snap je ook steeds meer over de natuur. We wensen je heel veel plezier in jouw biologische moestuin!

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).


vind-ik-leuk(s)