Stap over op biologische eieren

29-12-20 13:47

Het zijn de Overstapweken! Hét moment om te kiezen voor jouw favoriete biologische producten. Stap over op biologische eieren, want biologische legkippen hebben meer ruimte om lekker rond te scharrelen. Zowel binnen als buiten. Zo hebben ze een goed leven. Dat is lekker voor jouw ontbijt én voor de wereld.

Veel buitenruimte met struiken en bomen

Biologische kippen kunnen altijd naar buiten en hebben wel 4 m² buitenruimte per kip. Omdat kippen van origine bosvogels zijn, planten biologische pluimveehouders vaak struiken en bomen in het weiland. Zo voelen de dieren zich beschut tegen vossen en roofvogels. Sommige boeren planten zelfs noten- of fruitbomen. Deze boeren kunnen van de gewassen in de kippenren dus ook nog oogsten. In zo’n begroeid weiland voelt de kip zich kiplekker en het levert de boer ook nog een extraatje op. Biologisch gehouden kippen hebben dus buiten, maar ook binnen, lekker veel ruimte om rond te scharrelen en hun natuurlijke gedrag te vertonen. Door over te stappen op biologische eieren kies je dus voor blije kippen met een goed leven.

Hoe herken ik biologische eieren?

Biologische eieren zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene blaadje). Deze staat altijd op het doosje, of is anders aan het schap te herkennen. Een biologisch ei herken je behalve aan het biologisch keurmerk op het doosje, ook aan de code op het ei zelf. Op alle eieren staat een stempel: 0 = een biologisch ei, 1 = vrije uitloop ei, 2 = een scharrelei en 3 = een kooiei. Daarnaast staat het land van herkomst, dat is meestal NL. Dat betekent dat het ei uit Nederland komt. Het nummer daarna is het registratienummer van de boerderij.

Meer weten over biologische eieren?

  • Biologische boeren houden kippen in een begroeid weiland. Door struiken en bomen voelen ze zich namelijk beschut tegen vossen en roofvogels. Zo dragen ze bij aan een mooi landschap én een gesloten kringloop.
  • Wist je dat een biologische kip maar liefst 4 vierkante meter buitenruimte heeft? Ontdek hier nog meer dingen die je nog niet wist over biologisch.
  • Zin gekregen in een biologisch eitje? Dit broodje met gepocheerd ei met avocado en fijngehakte kruiden is de ideale lunch!

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is tussen biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!

Tags

overstapweken

vind-ik-leuk(s)