7 x biologische (geiten)boerderijen om met kinderen te bezoeken

12-03-20 17:27

De leukste manier om jouw kids (of je neefje, nichtje, buurjongen) te leren waar de biologische geitenkaas en -yoghurt bij jullie op tafel vandaan komt? Een bezoekje aan een bio (geiten)boerderij! Wij geven je zeven tips voor de leukste biologische veehouderijen om te bezoeken met kinderen. Extra leuk: in het voorjaar is de kans groot dat er lammetjes op de boerderij zijn!

Waarom kiezen voor biologische zuivel
Steeds meer mensen stappen over naar biologische zuivel, en dat is natuurlijk hartstikke goed! Als je kiest voor biologisch, kies je namelijk voor zuivel van dieren die meer leefruimte, daglicht en buitenlucht hebben. Er zijn strenge regels die biologische boeren moeten nakomen. Biologische melkkoeien moeten bijvoorbeeld minimaal 6 m2 leefruimte hebben en mogen minimaal 180 dagen per jaar (maar eigenlijk altijd als het weer het toelaat) naar buiten. Ter vergelijking: voor gangbaar gehouden melkkoeien zijn hiervoor geen eisen. Naast dierenwelzijn, is het milieu ook een reden om voor biologische veehouderij te kiezen. Zo zorgen biologische veehouders ervoor dat ze geen mestoverschotten hebben en geen kunstmest gebruiken, waardoor de bodem gezond en vruchtbaar blijft. Lees hier meer over wat biologische veehouderij doet voor de natuur.

7 biologische (geiten)boerderijen
Op deze zeven boerderijen kun je met geiten, koeien en/of paarden knuffelen en kunnen kinderen alles ontdekken over de biologische veehouderij!

1. Geitenboerderij Ridammerhoeve, Amstelveen
In het Amsterdamse Bos is enorm veel leuks te doen, maar bovenaan ons lijstje staat een bezoekje aan biodynamische geitenboerderij Ridammerhoeve! Naast geiten lopen er ook kippen, varkens, koeien en paarden rond. Je bent bijna elke dag met je kinderen welkom om een kijkje te nemen in de stallen, te spelen in de speeltuin of te genieten van een stevig, biologisch boerenontbijt of een lesje yoga tussen de geiten. Ridammerhoeve zorgt zo goed mogelijk voor de natuur door maatregelen als het biologisch reinigen van het afvalwater en het gebruik van biologische mest.

2. Burmania Beleefboerderij, Leeuwarden
Burmania Beleefboerderij heeft een mooi doel: de mensen en de boerderij dichter bij elkaar brengen! Dit doen Folkert en Karin Visser al 10 jaar met het organiseren van allerlei activiteiten voor kinderen op hun boerderij. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een echt boer en boerinnen-diploma behalen, een spannende speurtocht op de boerderij doen of lekker banjeren in het weiland. Behalve boerderijdieren zijn er ook zwaluwen en ganzen welkom bij de Beleefboerderij, en doen Folkert en Karin aan weidevogelbeheer. Een gezellige boel dus!

3. Hoeve Ackerdijk, Schipluiden
Ook op Hoeve Ackerdijk kun je proeven van het leven op een melkveebedrijf, en kun je ontdekken waar jouw favoriete biologische zuivelproducten vandaan komen. Extra leuk: Hoeve Ackerdijk heeft ook een kinderopvang! Hier komen kinderen dagelijks in contact met dieren en de natuur, en leren ze waar hun voedsel vandaan komt. De kinderopvang werkt nu met een wachtrij, maar je kunt hier contact opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

4. Geitenboerderij De Groote Stroe, Stroe
De Groote Stroe is een geitenboerderij op de rand van de Veluwe met 90 Nederlandse melkgeiten die het grootste deel van het jaar lekker buiten grazen in kruidige gras-klaver weiden. Elk jaar organiseert de boerderij weer activiteiten voor kinderen, zoals rondleidingen en lammetjesdagen. Voor volwassenen heeft De Groote Stroe ook van alles in petto, zoals een lesje geitenyoga of een workshop geitenkaas maken!

5. Beleef de Koe, Zuidwolde
Is jouw kind binnenkort jarig en zoek je nog een leuk idee voor het kinderfeestje? Bij familie Groendijk van Beleef de Koe kunnen de kinderen zich úren vermaken met een rondleiding over het erf. Ze kunnen de koeien voeren, knuffelen met kalfjes en alles leren over de biologische melkveehouderij. Hebben de kinderen geen zin? De boerderij heeft ook een vergaderruimte, dus misschien krijg je je collega’s wel mee!

6. ‘t Geertje, Zoeterwoude
Bij boerderij ‘t Geertje kun je elke dag van de week terecht om een kijkje te nemen bij de koeien, geiten en varkens! Kinderen kunnen hier het echte boerenleven ontdekken en lekker rondbanjeren op het erf. Uiteraard plof je aan het eind van de dag neer in het restaurant om te genieten van een biologische pannenkoek! ‘t Geertje boert zoveel mogelijk in de kringloop van de natuur, en doet er alles aan om de bodem, lucht en natuur gezond te houden. Dit doen zij zelfs onder hun eigen label: Natuurlijk Boeren.

7. Geitenboerderij de Mèkkerstee, Ouddorp
Bij de Mèkkerstee kun je elke dinsdag t/m zaterdag langsgaan met de kids voor jullie dosis knuffelen met boerderijdieren! De boerderij telt wel 650 biologisch gehouden geiten, en daarnaast lopen er ook kippen, paarden, een varken en andere dieren rond. Een dolle boel dus! En als alle dieren geknuffeld zijn kunnen jullie het lekkere zelfgemaakte ijs van geitenmelk proeven als afsluiter, yum!

Meer weten over biologisch?
Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)