14 lees-, kijk- en luistertips: alles over biologisch

17-11-20 10:47

De winter staat voor de deur, de horeca is dicht én we moeten zoveel mogelijk binnen blijven. Geen beter moment om eens een mooi boek te lezen, een goede film te kijken of een leuke podcast te luisteren. Dompel je onder in de wereld van biologisch met deze lees-, kijk- en luistertips. Van een inkijkje in een biodynamische boerderij, tot onthullende boeken over het klimaat en een podcast met vooraanstaande wetenschappers. Laat die koude dagen maar komen!


Kijken

Kiss the Ground

Wist jij dat een gezonde grond grote hoeveelheden CO2 kan opslaan? Onze bodem herstellen is dé oplossing om onze planeet te helen, vertelt acteur Woody Harrelson in de documentaire Kiss the Ground. Door te kiezen voor biologische landbouw, met boeren die samenwerken met de natuur, houden we het klimaat in balans, raken onze watervoorraden niet op en houden we de biodiversiteit intact. Een vernieuwende documentaire die je niet wanhopig en verdrietig, maar hoopvol en geïnspireerd stemt.

Bekijk Kiss the Ground op Netflix.

The Biggest Little Farm

In deze documentaire volgen we het koppel John en Molly die met nauwelijks kennis van landbouw en zonder geld hun grote droom van een volledig duurzame, biodynamische boerderij najagen. Laat je net als John en Molly verwonderen over de grillen en mirakels van moeder natuur. The Biggest Little Farm laat op een persoonlijke en prachtige manier de voordelen van duurzame landbouw zien.

Bekijk The Biggest Little Farm op Cinetree.

Good Things Await

Waan je op het Deense platteland, waar de tachtigjarige Niels Stokholm je meeneemt op zijn biologisch-dynamische boerderij. Zijn producten gaan naar wereldberoemde restaurants, zoals NOMA, maar daar is hij zelf niet zo van onder de indruk. Hij vindt het vooral belangrijk dat we in harmonie leven met de natuur. Bekijk hoe hij in de clinch ligt met bureaucratie, het kalme leven op de boerderij en de spirituele werkwijze van de boer en zijn partner Rita.

Bekijk Good Things Await op Vimeo.

De boer van de toekomst

In De boer van de toekomst presenteert VPRO tegenlicht nieuwe ideeën en technologieën in Nederland die goed zijn voor zowel boer als natuur. Kaas zonder koeien, agro-ecologie, stroken-landbouw en onbemande tractoren: is dat de way forward? Als het aan CEO Wijnand Sukkel van de Boerderij van de Toekomst ligt dan moeten we in de toekomst investeren in duurzame projecten die de biodiversiteit op natuurlijke wijze een handje helpen.

Bekijk De boer van de toekomst op VPRO tegenlicht.

Bio lekker voor je

Toe aan meer kijkvoer? Bekijk dan ook onze korte video-portretreeks van een aantal bijzondere biologische producenten, ondernemers, boeren en telers. Zij laten zien hoe biologisch een verschil kan maken in de bakkerij, op het land en in de keuken.

Bekijk de video’s op YouTube.


Lezen

Hoe gaan we dit uitleggen? - Jelmer Mommers

Onze toekomst op aarde schrijven we zelf, aldus klimaatjournalist Jelmer Mommers in Hoe gaan we dit uitleggen? We hebben ons lot in eigen handen en kunnen zelf bepalen hoe ver we de huidige klimaatcrisis laten komen. Iedere keuze heeft impact, zo ook de keuze voor biologische landbouw en producten. Lees dit boek als je jezelf wilt informeren over de uitdagingen van deze tijd én om aan de slag te gaan.

Bestel Hoe gaan we dit uitleggen? op de Correspondent.

Het Bio Kookboek - Jean-Francois Mallet

Jean-Francois Mallet kennen we vooral van de ‘allermakkelijkste’ kookboekenreeks, maar wist je dat hij ook een boek heeft gewijd aan biologisch? Maar kennis met biologische granen, peulvruchten en andere smaakmakers! In dit kookboek staan de lekkerste, gezondste en puurste gerechten uit de moderne biokeuken.

Bestel Het Bio Kookboek bij de Slegte.

Minibijbel Biologische keuken - Ysanne Spevack

Als je van kokkerellen houdt, is de Minibijbel Biologische keuken onmisbaar. Ysanne Spevack geeft naast 150 recepten ook een duidelijke handleiding tot een beter begrip van alles wat met biologische voeding te maken heeft.

Bestel de Minibijbel Biologische keuken bij kookwinkel.nl.

De verborgen impact - Babette Porcelijn

“Hoe maak ik de wereld een duurzamere plek?” Misschien vraag jij je dit ook wel eens af. In De verborgen impact geef Babette Porcelijn inzicht in wat jij zelf kan doen om met jouw keuzes een positief verschil te maken. Een positief en praktisch boek dat ook aan het denken zet over de impact van onze voedselkeuzes.

Bestel De verborgen impact op bol.com.

Duurzaam handboek voor de luie tuinier - Loethe Olthuis

In de herfst denk je misschien niet meteen aan tuinieren, maar er is nog van alles te doen, en anders kun je alvast inspiratie opdoen voor als we weer naar buiten kunnen! Duurzaam tuinieren is namelijk niet alleen fijn voor jou, maar zo draag je ook bij aan een beter bodemleven en biodiversiteit. Onderzoeker en journalist Loethe Olthuis legt in tien simpele stappen uit hoe je je eigen stukje bloeiende, duurzame natuur creëert. Zo lees je bijvoorbeeld hoe je je eigen natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen maakt, maar ook hoe je uitzoekt welke grondsoort je in jouw tuin hebt. Een fijn en praktisch boek voor natuurliefhebbers van elk formaat.

Bestel Duurzaam handboek voor de luie tuinier op Libris.

Een pleidooi voor echt eten - Michael Pollan

“Eat food. Not too much. Mostly plants.” Klare taal van Michael Pollan, schrijver van Een pleidooi voor echt eten, waarin hij pleit voor een nieuwe kijk op ons voedselsysteem. We moeten weg van snel, goedkoop, makkelijk en bewerkt voedsel naar ‘echt eten’. Een overtuigend manifest voor de biologische keuken.

Bestel Een pleidooi voor echt eten op bol.com.


Luisteren

Is goed eten biologisch? - Op ons bord

In de eerste aflevering van de podcast ‘Op ons bord’ onderzoekt podcastmaker Justin Verkijk of goed eten biologisch is. Daarvoor gaat hij op bezoek bij bio-boer Gerjan. Hij legt uit over de bijzondere manier waarop biologische boeren telen en de grond gebruiken.

Luister de aflevering Is goed eten biologisch?

Wat als we allemaal biologisch eten - BNR

Een veelvoorkomende vraag: kunnen wij de hele wereld voeden met biologisch? Volgens adviseur Maria van Boxtel van Land & Co is het mogelijk. In deze podcast bespreken experts wat de effecten hiervoor zouden zijn voor ons voedsel, de planeet en de boeren.

Luister de aflevering Wat als we allemaal biologisch eten.

Slow Food strijdt al 30 jaar voor beter eten - Smaakmakers

Slow Food is ontstaan uit noodzaak: een beweging tegen het steeds groeiende imperium van fast food. Slow Food Nederland moedigt consumenten en producenten aan om over te stappen op gezond, duurzaam en eerlijk eten. Hoe kijken Nederlandse boeren aan tegen een overstap naar biologisch? In de podcast Smaakmakers van Zegert van der Linde vertelt Nelleke Don, voorzitter van Slow Food Nederland, er alles over.

Luister de aflevering van Smaakmakers.

Meer weten over biologisch?

Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’).

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)