8 vergeten groenten die de show stelen op jouw tafel

15-07-19 12:26

Wat hebben pastinaak, schorseneren en postelein met elkaar gemeen? Het zijn alledrie “vergeten groenten”: groentesoorten die vroeger heel normaal waren in ons dieet, maar tegenwoordig veel minder op tafel staan. Door de komst van alternatieven raakten ze in de vergetelheid. Of toch niet? Vergeten groenten zijn namelijk hip! In toprestaurants staan ze steeds vaker op de kaart, en ook in de supermarkten zijn sommige van deze oer-Hollandse groenten regelmatig te spotten.


Biologisch ❤ vergeten groenten

Wist je dat de biologische teelt heeft bijgedragen aan de herintroductie van vergeten groenten? “In de gangbare teelt was er in het verleden een ontwikkeling op gang naar de 'ideale' variëteit van een bepaald gewas om te telen met als doel de grond zo effectief mogelijk te gebruiken voor een economisch interessant product.” vertelt biologische boer Mtoto Keijzer aan Biojournaal. Hij legt uit dat groenten als pastinaak toen veel minder interessant waren om te kweken. Voor biologische telers zijn vergeten groenten juist interessant. “Ten eerste heeft een biologische teler meer behoefte aan een breder assortiment producten voor de wisselteelt op zijn land. Dit om te zorgen dat de grond niet uitput van alleen maar hetzelfde gewas. Ten tweede hadden de telers de behoefte zich ook op andere manieren te onderscheiden op de markt. Dat kon met de teelt van redelijk onbekende producten. Zo werd de pastinaak door de biologische teelt weer in kleine volumes geherintroduceerd.” aldus Keijzer.

Pastinaak zie je tegenwoordig ook regelmatig in de supermarkt, maar veel meer vergeten groenten vind je in natuurwinkels en bij biologische telers. Wij selecteerden alvast 8 vergeten groenten voor wanneer je eens iets anders wilt!


1. Schorseneren

De schorseneer is bezig met een heuse comeback. Deze wintergroente stond vroeger regelmatig op tafel, en de smaak doet een beetje denken aan asperge of artisjok. Schorseneren hebben verschillende bijnamen: ‘armeluisasperge’, vanwege de vorm en relatief lage prijs, en ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’, omdat hij lastig schoon te maken is. Met een zachte, romige smaak is hij zeker het proberen waard! Tip: schorsenerensoep met knolselderij.
Seizoen: Schorseneren zijn van september - februari verkrijgbaar.


2. Aardperen

Aardperen zijn zoete groenten waar ze vooral in Frankrijk dol op zijn. Je kunt hem zowel rauw als gekookt of gebakken eten. Easy peasy! Eigenlijk heeft de aardpeer maar één nadeel: je kan er windjes van gaan laten. Maar zeg nou zelf, een paar scheetjes mogen de pret niet drukken! Maak bijvoorbeeld deze ovengebakken aardperen met rozemarijn.
Seizoen: Aardperen zijn het hele jaar verkrijgbaar.


3. Mierikswortel

‘Vlammend hete radijs’ wordt mierikswortel ook wel genoemd. De witte wortel doet aan mosterd denken en is daardoor een echte smaakmaker. Ook kan je er mierikswortelmayonaise van maken of ‘m door de soep mengen.
Seizoen: Mierikswortel is het hele jaar verkrijgbaar.


4. Koolraap

De koolraap is een echte wintergroente en doet het dan ook goed in stamppotjes. Je bereidt ‘m net zoals een aardappel. Je kan er ook frites van maken, of een stoofschotel. Een culinaire duizendpoot dus, die zeker het proberen waard is!
Seizoen: Koolraap uit Nederland is van oktober - maart verkrijgbaar.


5. Palmkool

Palmkool ken je misschien wel van de naam ‘Cavolo Nero’. Deze eeuwenoude groente komt oorspronkelijk uit Italië en is verwant aan de ons welbekende boerenkool. Ze ziet er niet alleen heel mooi uit, je kan er heerlijk mee koken. Probeer bijvoorbeeld deze pasta met kikkererwten, pecorino en citroen.
Seizoen: Palmkool uit Nederland is van september - november verkrijgbaar.


6. Winterpostelein

De naam zegt ‘t eigenlijk al: winterpostelein is het winterse zusje van postelein. Doe een handje door je smoothie, gebruik wat blaadjes door je salade of doe ze in de stamppot. Opties zat! Biologische winterpostelein wordt zonder chemische middelen geteeld dus je kan ze met een gerust hart opsmikkelen.
Seizoen: Winterpostelein is verkrijgbaar van maart - oktober.


7. Rammenas

Wel eens een zwarte, ronde knol gespot bij de groenteboer? Rammenas! Laat je niet afschrikken door zijn uiterlijk, deze veelzijdige groente past perfect in jouw salade. Ook kun je ‘m roosteren in de oven, of snijd ‘m flinterdun voor een heerlijke carpaccio.
Seizoen: Rammenas heeft een winter- en zomervariant. Hierdoor is hij het hele jaar verkrijgbaar.


8. Pastinaak

Kan je pastinaak eigenlijk nog wel een vergeten groente noemen? Hij is terug van weggeweest en ligt regelmatig in de supermarkt. Je kunt allerlei leuke dingen doen met deze wortel: gebruik hem als aardappel en maak er gnocchi van, doe ‘m door de stamppot of in de oven met andere (vergeten) groenten. Ga voor biologische pastinaak, dat is lekker voor jou, en lekker voor de wereld!
Seizoen: Pastinaak uit Nederland is van september - maart verkrijgbaar.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!


Biologische producten zijn makkelijk te herkennen aan het Europees biologisch keurmerk (het groene ‘blaadje’), dat door Milieu Centraal is uitgeroepen tot topkeurmerk.


Recepten van De Hippe Vegetariër, Eten uit de volkstuin, Lekker en Simpel, South & Pepper, Simone’s Kitchen, Ekoplaza, en Stadstuinieren.


Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op
Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)