Joris teelt de lekkerste groenten en kruiden

15-05-19 09:47

Wie zijn de mensen die jouw biologische groenten en fruit telen, kaas maken of die volle yoghurt waar je zo verzot op bent? Neem een kijkje in de keuken van pionierende boeren en telers! Waarom kiezen zij voor een biologische of biodynamische werkwijze, op welke manier innoveren ze en wat betekent dit voor de producten die jij in je winkelmandje legt? Joris Kollewijn vertelt!

Moderne variant op traditionele stolpboerderij
In ’t Rijpje, tussen de bollenvelden in de kop van Noord-Holland, tref je de biologisch-dynamische boerderij van Joris Kollewijn aan. Het is een opvallende verschijning, en dan hebben we het niet over de boer, maar over de eigenzinnig ontworpen schuur die er in 2004 is neergezet. Een moderne variant op de traditionele stolpboerderij die je hier in de provincie vaak ziet. Aan de voorkant vind je de winkel, waar eigen vers-geoogste groenten en kruiden worden verkocht. Het bedrijf bestaat al sinds 1972 en was destijds één van de eerste biologische boerderijen in ons land. Inmiddels zijn we bijna vijftig jaar verder en is de boerderij met zijn tijd meegegaan. Het motto staat na al die jaren nog steeds overeind: puur natuur. “We gaan uit van het principe dat er in ons eten niet alleen voedingswaarde zit, maar ook levenskracht,” vertelt Joris. Hij heeft een gemengd bedrijf met een divers aanbod aan groenten en kruiden. Aardappelen, rode bieten, wortelen, prei, ui, en verschillende kolen: je kunt ze hier vinden. “We hebben een gewasrotatie van 1 op 6. Dat betekent dat eens per zes jaar hetzelfde gewas op dezelfde plek komt te staan.” Zijn oogst gaat naar de winkel en naar natuurvoedingszaken.

Betere kwaliteit voeding, alles in balans
Joris gaat prat op de kwaliteit van zijn producten. “Wij geloven dat onze werkwijze een betere kwaliteit voeding voor de mens oplevert. Ik denk dat iedereen wel snapt dat een versproduct meer te bieden heeft dan een product dat drie weken oud is. Het is mijn werk om producten met een zo hoog mogelijke kwaliteit beschikbaar te maken voor de consument.” Maar hoe werkt zoiets? De boer gaat ten eerste na hoe planten zich in de natuur zouden ontwikkelen en wat wij als mensen nodig hebben qua voeding. Daarbij houdt hij ook rekening met de omgeving en het dierenleven. “Van een hectare grond kunnen twee koeien eten. De hoeveelheid mest die zij produceren mogen wij op dat land gebruiken. Als je dat principe volgt, dan blijft alles goed in balans,” legt hij uit.

Een verschil maken voor dier en milieu
Ook de bodem moet optimaal functioneren. Om dat voor elkaar te krijgen gebruiken Joris en zijn medewerkers vaste mest en bijvoorbeeld klavers als groenbemester. Daarna laten ze de bodem zo veel mogelijk met rust zodat er opbouw van organisch materiaal kan plaatsvinden en het bodemleven gestimuleerd wordt. “De plant moet geen voeding uit de mest halen, maar uit de bodem.” Ook krijgt de boer hulp van vrienden uit de natuur, of zoals hij het noemt: natuurlijke vijanden. “Dat zijn dieren en insecten die mij helpen om plagen te bestrijden.” In de winter hebben deze wezens een plekje en eten nodig om te overleven. Daarom heeft Joris akkerranden voor de insecten en in de winter een voedselakker waar hij graan teelt, om vogels het laagseizoen door te helpen. Het resultaat: een gezond bedrijf dat het verschil maakt en producten levert die zowel dier- als milieuvriendelijk zijn.

Gesloten kringloop: de gewoonste zaak van de wereld
Joris hanteert in zijn bedrijf een gesloten kringloop. Een belangrijke pijler voor een biodynamische boerderij. Het is een concept in opkomst, maar voor deze boer is al het jaren de gewoonste zaak ter wereld. “Het houdt in dat je zo min mogelijk input aanvoert van buitenaf en jezelf dus kunt onderhouden. Daarbij werken we intensief samen met een aantal veehouderijen in de buurt, waaronder met één bedrijf in het bijzonder. We rouleren met een aantal groentegewassen bij hem op het land en hij rouleert met gras in onze gewasrotatie. Daarnaast krijgt hij onze uitgesorteerde aardappelen voor de dieren,” legt Joris uit. Zo hoeft de veehouder geen krachtvoer te kopen en Joris geen mest.

Voor jou, je omgeving en het nageslacht
“Wat voor mij altijd belangrijk is geweest, is de diversiteit van de gewassen en het uitsluiten van chemische componenten. Uiteindelijk zijn er veel dingen die we niet weten, maar we weten wel dat het op de natuurlijke wijze al heel lang goed gaat. Daar zijn we immers op geëvolueerd.” Hij hoopt dat de consument structureler zal kiezen voor biologische of biodynamische producten. “Als burger is het niet zo moeilijk. Wanneer je met mensen praat over wel of niet spuiten, rekening houden met de flora en fauna, dan zegt iedereen: wat zijn jullie goed bezig. Maar staan ze in de winkel, dan spelen er ineens andere zaken zoals bijvoorbeeld de prijs van een product.” Joris gelooft daarom dat het belangrijk is dat de relatie tussen de agrariër en de consument wordt hersteld. De burger is al een eind op weg, maar de consument kan volgens hem nog wel een duwtje in de rug gebruiken. Zodra die link er is, komt de rest van zelf, daar is Joris van overtuigd.

Biodynamische producten, zoals die van boer Joris, zijn te koop bij biologische speciaalzaken en te herkennen aan het Demeter-keurmerk.


Meer weten over biologisch? Lees hier waar je voor kiest als je biologische producten koopt, wat het verschil is dus biologisch en biologisch-dynamisch en wat de voordelen zijn voor mens, dier en milieu!

Op de hoogte blijven? Volg Bio lekker voor je op Instagram en Facebook!


vind-ik-leuk(s)